Det var i början av månaden som Mikaela Hjärtström från Kalix började planera för ett evenemang mot bröstcancer. På tisdagskvällen var det dags. Marcus Innala, specialistläkare onkologi, föreläste om epidemiologi, diagnostik och behandling av bröstcancer. Mikaela bytte sedan av honom för att berätta sin historia.
– Jag är mamma, sambo, dotter, vän, kollega – före jag är bröstcancerdrabbad. Det definierar inte alls mig helt, började hon att berätta inför en nästan fullsatt aula.
Mikaelas cancerhistoria börjar för cirka två och ett halvt år sedan med en knöl i bröstet. När hon hittade den hade hon nyligen blivit mamma till sitt första barn. Hon trodde först att det rörde sig om mjölkstockning, men knölen försvann inte. Efter att hon haft knölen en tid kontaktade Mikaela till sommaren sjukvården igen och fick då, 6 månader efter första kontakten, träffa en läkare på hälsocentralen. Hon upptäckte i samband med det också en knöl i armhålan.
Efter ett läkarbesök skickades hon direkt vidare till Sunderby sjukhus för ytterligare undersökningar. Inte långt senare kom beskedet.
– Jag kommer ihåg känslan, jag minns exakt vilken tid jag fick veta, säger hon och berättar att ett hemligt nummer ringde klockan åtta på morgonen.
– Jag fick veta att knölen jag hade i både armhålan och bröstet var aggressiv bröstcancer.
Kampen mot cancern tog fart och behandlingen såg ut att fungera.
2021 började Mikaela Hjärtström med vad de då trodde skulle bli hennes sista intravenösa cytostatikabehandlingar. Hon genomförde en mastektomi, tog bort lymfkörtlar i ena armhålan och ingick även strålning.
– På röntgen i början av juli var jag fortfarande tumörfri. Det kändes som att ”nu är det här borta, nu har vi gjort vår resa med cancer, nu kan vi gå tillbaka till livet igen”, säger hon.
– Den sommaren firade vi ganska mycket.
I början av oktober 2021 fick hon veta att cancern var tillbaka. Fler undersökningar följde.
– Vi fick veta att det var bröstcancern som var tillbaka, samma typ som innan. Nu klassas den som obotlig bröstcancer.
Sedan dess har hon gått på olika typer av behandlingar.
– Jag har väldigt regelbundna kontroller och tar dag för dag. Vissa dagar är det klart man mår dåligt, speciellt efter behandling, och att jag inte känner mig som den Mikaela jag önskar att jag kunde vara, berättar hon.
Det var när hon, som hon själv beskriver det, var lite ”kortisonhög” hon fick idén om att arrangera evenemanget ”Tillsammans mot bröstcancer” i Kalix.
– Jag är glad att kortisonet var den som pratade då för hade Mikaela som fått cellgifter pratat då hade hon sagt ”Vad tänker du med? Ska du dra igång det här nu?”
Genom evenemanget hoppas hon kunna uppmärksamma vissa saker.
– För det första att öppna ögonen för andra, att det kan hända fast man är ung. Vikten av att kolla sina bröst och verkligen känna om det är något som inte stämmer – och att forskningen måste gå framåt.
– Så länge forskningen går framåt finns det för mig hopp.
Till evenemanget startade Mikaela Hjärtström en insamling till Bröstcancerförbundet. Redan innan evenemanget startat var målsumman på 10 000 kronor uppnådd. På onsdagsförmiddagen var den uppe i över 28 000 kronor.
Vad är det viktigaste att de som lyssnat på dig tar med sig?
– Våga leva nu. Skjut inte upp allt till senare eller vänta med saker du ska göra.