Migrations- verket bryr sig inte om arbetstiderna
ÖVERKALIX. Migrationsverket känner till bärplockarnas orimliga arbetstider - men ser ingen anledning att agera.- Bärplockarna är vuxna människor som tar sitt ansvar. Vi från Migrationsverket kan inte lägga oss i det innan vi fått kritiska synpunkter från plockarna själva, säger Peter Fylking.
- I hela Sverige finns det någonstans mellan 5 000 och 6 000, merparten i Norrbotten. Största gruppen är viseringspliktig, ska ha visering och arbetstillstånd för att plocka bär. De som är viseringsfria har vi ingen kontroll på.
Svenska regler
Vilka arbetstidsregler gäller för thailändska bärplockare i Sverige?
- Svensk arbetslagstiftning gäller. Om någon enskild tycker att man jobbar för mycket får man driva det genom Arbetsmiljöverket. Vi lägger oss inte i det där. Men vi följer upp bärsäsongen och ser hur regelverket fungerar.
Enligt svensk lag får ingen jobba 14 timmar per dag, sju dagar i veckan?
- Bärplockarna har inget fack som tar hand om det där. Jag vet att det är vanligt att man går upp klockan fyra och kommer tillbaka sent på kvällen. Men ju mer bär de plockar, desto mer pengar tjänar de.
Enligt Peter Fylking är bärplockningen numera organiserad med inriktningen att slippa skatta i Sverige.
- Vi försöker hitta former så det inte blir skattekonsekvenser. Därför reglerar vi det via bemanningsföretag i respektive land.
Tydligare regler i år
Peter Fylking betonar att bärplockarna är anställda av bemanningsföretagen i exempelvis Thailand:
- Plockarna hyrs ut till svenska företag som slipper arbetsgivaravgifter och skatter. Annars skulle 50 procent gå bort i skatt. Men jag vet inte hur avtalen med bemanningsföretagen ser ut.
Är bärplockarna garanterade en minimilön?
- Dagspriset på bären avgör hur mycket de tjänar. De avlönas av bemanningsföretagen. De är tydligare regler i år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!