"Mer husmanskost"

KALIX. - Mer husmanskost och färre "hopkok".Synpunkterna på maten som levereras till kommunens förskolor är synnerligen samstämmig.- Den är inte småbarnsvänlig, säger förskollärarna Ingrid Jonsson och Britta Lille, Gammelgårdens förskola.

Lena Eriksson sätter in fiskfiléerna i ugnen och hoppas att barnen ska tycka om maten.

Lena Eriksson sätter in fiskfiléerna i ugnen och hoppas att barnen ska tycka om maten.

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2008-06-25 06:00
NSD har pratat med personal på många förskolor i Kalix kommun och synpunkterna är samstämmiga:
- Lunchmaten från Fazer amica är inte anpassad till barn, i synnerhet inte små barn.
"Sega och stora köttbitar"
- Den innehåller sega och stora köttbitar, ibland är den för kryddad, lök och purjolök förekommer för mycket.
- Det är för mycket konstigheter: falukorv är gott som det är, den behöver inte ugnsbakas med tomat och ost.
- Köttgrytor, paprikagrytor, kinagrytor, chili con carne, pastasallader och andra "hopkok" med många ingredienser stimulerar ofta inte små barns matlust.
- Plättar, kycklingfiléer i cyrrysås, fiskpinnar, blodpudding, biffar och lax med sås lär tillhöra barnens favoriter.
"Barn, precis som vuxna, vill kunna se vad de äter" säger flera pedagoger inom förskolan.
För mycket blandad mat
NSD hälsar på i Gammelgårdens förskola och träffar på Lena Eriksson som är matansvarig i förskolan och skolan.
- Det är ofta grytor och det är ofta purjolök i maten, säger Lena Eriksson som tycker att maten har förändrats på senare tid i den meningen att det blivit mer "hopkok".
Ingrid Jonsson och Britta Lille instämmer.
- Det är för mycket mat som blandats ihop och då sitter barnen ofta och petar i maten, de petar bort purjolök, svamp, majs eller vad det nu kan vara. Det vore bättre med mer rena produkter, alltså kött för sig och grönsaker vid sidan om, säger Ingrid Jonsson som tillägger att många barn inte gillar mexikryddningen som upplevs för stark.
- Det vore bra om förskolan och skolan serverade fullkornspasta och fullkornsris, vi vet ju att vi mår bättre av att äta det, ändå är det den vita pastan och det vita riset som serveras, säger Britta Lille.
Fett, flottigt och färdigt
Fazer amica har löpande enkäter och utvärderingar av maten och där får de veta vad brukarna tycker.
Kritiken i den senaste handlar om att maten emellanåt är för fet och flottig och vissa maträtter ifrågasätts.
Exempelvis har fisk med ostsås fått omdömen som "dålig, smaklös, alla går hungriga denna dag, varför servera detta".
Just denna dag är det fisk med sås och kokt potatis på matsedeln och Lena Eriksson suckar när hon ser den frysta fisken.
Ingen väldoft
- Vad kan jag göra för att göra den lite godare? Ingenting. Det är bara att salta och peppra och sätta in den i ugnen, säger Lena Eriksson som är mest kritisk till halv- och helfabrikaten - exempelvis färdiga piroger och Billys panpizza.
Det är snart lunchdags i Gammelgårdens förskola och maten är på gång, men det luktar inte mat, inte ens i köket.
Tiderna när maten lagades på plats och spred väldoft långt bortom köksdörrarna är sedan länge förbi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om