Miljöavdelningen vid Kalix kommun gör, på uppdrag av Region Norrbottens smittskyddsläkare, särskilda inspektioner.
De särskilda kontrollerna genomförs för att undersöka situationen på restauranger, grillar, pizzerior, butiker och caféer.
Målet är att minska smittspridningen av covid-19.
– Vi har varit ute i ett 20-tal livsmedelsverksamheter och arbetet fortsätter. Vi tittar på att det inte förekommer trängsel, inte heller långa köer i eller i anslutning till lokalerna. Det ska också finnas avstånd mellan borden där människor ska sitta och äta och dricka och stående servering är inte tillåten, säger Monica Säfström, bygg- och miljöchef Kalix kommun.
Två anställda arbetar heltid med uppdraget och det är oklart när det kan vara klart.
– Hur lång tid det tar beror också på hur omfattande den uppföljande verksamheten blir, säger Monica Säfström som tillägger att resultatet av genomförda kontroller inte är rapporter ännu, varför de är arbetsmaterial och därmed interna.
Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om att förhindra smitta av covid-19 på restauranger och caféer med mera är från den 24 mars (HSLF-FS 2020:9).
Där framgår att de som bedriver de beskrivna verksamheterna, som ett led i sin egenkontroll, ska ha rutiner för hur verksamheten kan förhindra smittspridning av covid-19 bland besökarna.
"Om det föreligger risk för smittspridning av covid-19 får smittskyddsläkaren efter samråd med kommunen besluta om att förbjuda verksamheter som inte uppfyller kraven i denna föreskrift" står det i föreskrifterna, som gäller året ut.