Agneta Lipkin var under många år aktiv i kommunpolitiken i Kalix och hon sitter i arbetarekommunens styrelse.
Inför valet 2006 nämndes hon som tänkbar för kommunalrådsposten - men hon tackade nej.
- Jag ville inte ha den positionen, jag värdesätter att vara fritidspolitiker och finnas kvar i arbetslivet eftersom det ger en helt annan "input" i det jag gör, säger Agneta Lipkin som valde att satsa på landstingspolitiken.
Skiftet...
Socialdemokraterna står inför ett skifte:
Ellinor Söderlund ersätter Robert Forsberg som första namn i valet 2010.
Valet mellan dessa två kandidater avgjordes med lottens hjälp och fick konsekvensen att fem tunga sossar lämnade sina uppdrag.
Det finns två falanger - gruppen som står bakom sittande kommunalråd och gruppen som vill se Ellinor Söderlund på posten.
Håkan Nyman, avgående ordförande i barn- och grundskolenämnden, tillhör den sistnämnda.
...som gör ont
Agneta Lipkin säger att det pågår ett förändringsarbete i kommunpolitiken.
- Det kan bli smärtsamt för en del människor. Vi måste bli bättre på att ta hand om varandra, att prata mer med varandra.
Varför vållar förändringar kris?
- Vi vet att ett val gäller för fyra år och att det sedan blir diskussion. Alla vet hur det fungerar, men det är klart att det ändå är känsligt. Jag tror att det blivit känsligare i och med att politiken blivit mer individbaserad, förr handlade det mer om hela partiet.
En manlig struktur
Agneta Lipkin säger att Ellinor Söderlund är "en strålande kommunalrådskandidat".
Krisen inom partiet är mellan männen, varför är det så?
- Det är en manlig struktur i samhället. Det kan vara extra känsligt när en yngre kvinna kliver in och ersätter en äldre man.
Kunde ni i arbetarekommunens styrelse ha gjort mer för att lösa konflikten innan den urartade?
- I efterhand kan man alltid säga att vi kunde ha gjort mer, men jag har faktiskt svårt att se vad vi kunde ha gjort i den här situationen.
Ellinor Söderlund säger att det som nu händer är dåligt för partiet:
- Jag hör en del men jag bryr mig inte så mycket eftersom jag inte är där ännu.
Varför har det blivit så här?
- Kanske för att vi är dåliga på att kommunicera med varandra, förhoppningen är att vi ska bli bättre på det.
Hur känns det att ge sig in i den här soppan?
- Jag ser möjligheter att göra något bra trots att ekonomin inte ser bra ut. Skolstrukturen är ännu, efter tolv år, inte färdig och vi måste hitta en långsiktig lösning. Vi ska börja tala med varandra, med väljare och med andra partier, säger Ellinor Söderlund.
Susanne Andersson, tidigare ordförande för länets S-kvinnor och tredje namn på kommande kommunfullmäktigelista, avstår från att kommentera krisen i partiet.
Männens kris?
Krisen inom Socialdemokraterna i Kalix är männens kris:Män talar inte med varandra.I huvudsak män hoppar av.- Det kan vara extra känsligt när en yngre kvinna kliver in och ersätter en äldre man, säger Agneta Lipkin, i valet 2006 ett hett namn för kommunalrådsposten.
Tord Eriksson, 73, pensionär, Siknäs: - Det är synd att ledande socialdemokrater ska hålla på och bråka på det här viset. De behöver samla sig och prata ut om problemen.
Foto: Lotta Nilsson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!