"Många tror inte att livet kan bli bättre"

I september slog missbruksvården LP-kontakten upp portarna i Kalix. NSD har träffat föreståndaren Thor Bygdén som tog sig ur sitt långvariga missbruk och i dag vill arbetar för att hjälpa andra.

STÖD. Thor Bygdén var fast i ett tärande drog- och alkoholmissbruk under många år. I dag hjälper han andra missbrukare att nå fram till en drogfri och socialt fungerande tillvaro. Sedan i september är han föreståndare för LP-kontakten i Kalix.

STÖD. Thor Bygdén var fast i ett tärande drog- och alkoholmissbruk under många år. I dag hjälper han andra missbrukare att nå fram till en drogfri och socialt fungerande tillvaro. Sedan i september är han föreståndare för LP-kontakten i Kalix.

Foto: Tomas Nilsson

KALIX2014-08-01 11:00

En man i mönstrad skjorta och ljusa jeans slår sig ner vid bordet och lägger fram en folder med rubriken: LP-kontakten, en oas där man får växa. Han heter Thor Bygdén och är sedan i september föreståndare för LP-kontakten i Kalix, en nationell organisation som driver missbruksvård på kristen grund.

– LP-kontakten har lyckats hjälpa väldigt många ur missbruket till ett fungerande och självgående liv. Vi vet vilket helvete många går igenom och vi har gått igenom det själva, och vi vill visa att det faktiskt går att ändra på saker och få ett bättre och mer värdigt liv, säger han.

För Thor Bygdén, liksom för många andra, började det tidigt. I tonåren blev han – som han uttrycker det – förälskad i alkoholen och som ung vuxen drack han mer och mer. När han var 30 år började han med amfetamin.

– Grejen är att det är kul i början, så man förstår aldrig riktigt att det är illa ställt. Man märker aldrig när det blir för mycket. Man passerar en gräns men fattar inte riktigt själv när man går över den, säger han.

Åren gick och tillvaron blev alltmer rörig och ohållbar. Thor flyttade från sin fru och sina tre barn i Lycksele till Karlskoga där han fick jobb som fritidsledare. Då sjönk han ännu djupare i missbruket och slutade självmant sitt vanliga arbete för att i stället köpa och sälja olika slags droger.

– Jag kan väl inte säga att jag har varit en bra far för mina barn, även om jag aldrig direkt visade att jag missbrukade. I dag har jag bra kontakt med barnen, men det hade jag inte förut. Drogerna kom först av allt, jag söp istället för att ta hand om familjen, säger han.

Det slutade med ett fängelsestraff för narkotikabrott och en bilolycka. Därefter hamnade han på ett behandlingshem som drevs av LP-stiftelsen (nuvarande LP-kontakten) och bestämde sig för att ta tag i sitt liv. Året var 1994 när vändningen kom och Thor Bygdén hittade, med tiden, till ett normalt liv igen.

– Det var tufft men lärorikt. Fördelen med LP-behandlingen är att det finns eftervård då behandlingen är avslutad och du är hemma igen. Så fort du har det jobbigt kan du, dygnet runt, ringa till en kontaktperson och få stöd.

Han har sedan dess jobbat inom LP-organisationen på olika sätt: först som behandlingsassistent och därefter som föreståndare på diverse verksamhetsorter. LP-organisationen har 70 lokala kontor runtom i landet, driver fem behandlingshem och har även olika projekt för att hjälpa människor till arbete och fritidssysselsättningar efter behandlingen.

– Min drivkraft är att hjälpa andra. Det är därför jag håller på med det här. Vi på LP-kontakten fungerar som ett ställföreträdande hopp. Många tror inte att livet kan bli bättre, men det kan det, säger han.

Vad tänker du om din resa idag?

– Det som har hänt tidigare i mitt liv kan jag inte göra något åt. Jag ser framåt. Jag kan påverka framtiden genom att hjälpa andra och det känns bra, säger han.

Detta är LP-kontakten:

LP-kontakten är en missbruksvård som hjälper människor att ta sig ur missbruk till ett fungerande socialt liv.

Organisationen har 70 lokala kontor spridda över landet, liksom fem behandlingshem.

LP-kontakten bedrivs av Pingströrelsen i Sverige.

Verksamheten startades 1959 av pingstpastorn Lewi Pethrus.

En studie från Umeå universitet visar att 22 procent av männen och 38 procent av kvinnorna är helt drogfria efter LP-behandlingen.

I samma studie framgår att 80 procent har en egen bostad efter behandlingen, jämfört med 50 procent före behandlingen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!