Kalix kommun uppger att dykarna beskriver botten i området "som utanför en massafabrik" och att det anses troligt att det kan vara fiber från Jonitexfabriken.
Det har också funnits sågverk, en hamn och en industrideponi i området.
”Sågen är inte inventerad så den vet vi i stort sett ingenting om. Utöver det har man troligen använt oljor och andra petroleumprodukter. Även andra produkter som till exempel blymönja är inte ovanligt. Det har ju också varit en hamn och det finns en industrideponi på udden som inte heller är inventerad och som vi därför inte vet så mycket om” meddelar miljökontoret apropå frågan vilka ämnen som potentiellt kan finnas i sedimenten i Törefjärden.
Monica Säfström, miljöchef Kalix kommun, säger att det inte är ovanligt att gamla industriområden inte är inventerade och att det handlar om ansvarsutredningar, pengar och tid.
– Det finns många olika områden som inte är inventerade, tänk bara att förr hade varje by en egen deponi. Vid misstanke att ett område kan vara förorenat så är det inte tillåtet att gräva eller annat i området innan det är inventerat, provtaget och eventuellt sanerat. Det finns områden där verksamhetsutövaren inte finns kvar och där gäller att den som vill köpa mark verkligen undersöker saken så att man inte köper på sig en miljöskuld, säger Monica Säfström som också hänvisar till tiden före miljöbalken då inventeringar och saneringar inte var reglerade som nu.
Miljöbalken är från 1 januari 1999. Många bestämmelser i tidigare miljölagstiftningen har där fått en vidare tillämpning.