Manar till uppror mot skvaller

Skitsnack och grymhet retar gallfeber på Merja Poola. Hon efterlyser mer sunt förnuft och civilkurage.

”Ibland blir jag så trött på all elakhet, hur kan vi tro att världen ska bli bättre när vi är så elaka mot varandra”, säger Merja Poola.

”Ibland blir jag så trött på all elakhet, hur kan vi tro att världen ska bli bättre när vi är så elaka mot varandra”, säger Merja Poola.

Foto: Linda Danhall

KALIX2019-10-14 06:00

Undersköterskan Merja Poola går i Magdalena Ribbings fotspår, hon vill att svensken ska uppföra sig.

– Våra hjärnor snurrar ständigt med olika saker. Det är viktigt att ibland pausa och fundera på vad jag gör, hur jag tänker och varför. De senaste fem åren upplever jag att samhället har blivit mer intolerant och respektlöst, skitsnacket breder ut sig och det har blivit kallare. Det är dags att börja behandla varandra med respekt och vänlighet, säger Merja Poola.

Hon säger att det är viktigt att hålla högt till tak och att vara raka i sina budskap.

– Vi måste behandla varandra på ett bra sätt. Det jag säger menar jag och det finns inga dolda budskap.

Hon nämner talesättet ”var mot andra som du vill att andra ska vara mot dig”.

– Det ligger mycket i det, men samtidigt inte. Hur vet jag hur du vill bli behandlad, mitt sätt behöver inte vara rätt för dig. Men med respekt, frågor och acceptans kan vi mötas på ett bra sätt.

Merja Poola tycker att vi generellt behöver tänka över hur vi beter oss.

– Vi är väldigt dåliga på att ta hand om varandra. Ofta sägs en sak till personen och en annan när den vänder ryggen till, vi spekulerar om andra människors liv och vi talar illa om varandra. Vi har ingen aning om vad som sker i andra människors liv, är vi intresserade kan vi fråga personen i fråga men framför allt bör vi inte prata och fantisera om sådant vi inte har med att göra.

Hon konstaterar att elakt prat är ett sätt att ta makten över en annan människas liv.

– Elakt prat kan leda till att människor inte orkar mer och tar sina liv, vill vi verkligen vara orsaken till det?

Elakt prat säger egentligen ingenting om personen det pratas om slår Merja Poola fast, istället säger det väldigt mycket om personen som skvallrar och spekulerar.

– Illvilligt prat gör mig mörkrätt. Vi borde tänka ”vad fan visar jag upp om mig”. För när vi skvallrar avslöjar vi om oss, vi är inga goda medmänniskor och vi är illvilliga, är det sådana vi vill vara? Om man pratar mycket om andra är det dags att titta närmare på sitt eget liv, det är någonting som behöver ändras där. Är man lycklig behöver man inte tracka ned på andra, så enkelt är det.

Hon funderar ibland på hur illvilligt prat och skvaller påverkar människan.

– Det har ingen god effekt det är då säkert. Att trycka ned människor i en grop är helt fel, vi ska istället hjälpa människor upp. Genom att vara snäll med andra, är vi snälla med varandra och världen har en chans att bli bättre. Dessutom bör vi tänka på att vi är förebilder för kommande generationer, vill vi att de ska vara elaka mot varandra?

Merja Poola uppmanar till ett uppror mot elakt skvaller.

– När du hör någon säga någonting elakt om någon stoppa och fråga ”varför säger du det här, tycker du att du är snäll nu”? Det är att visa civilkurage, säger Merja Poola.

Fakta/Säg snälla saker- få bättre självförtroende

Samtliga undersökningar visar att psykisk ohälsa ökar bland barn och vuxna.

1 av 3 mellanstadieelever mobbas.

Dålig stämning på jobbet är den näst vanligaste orsaken till ångest inför att gå till jobbet.

50 procent av anställda uppger att de mår dåligt av elakt skvaller på jobbet.

33 procent av arbetstagare anser att det är för mycket ”skitsnack” på jobbet.

Samtidigt visar en studie från Stockholms universitet att prata skit om sina kollegor anses vara den roligaste aktiviteten på jobbet.

En studie vid Staffordshire universitet har studerat 140 personer som fick till uppgift att sprida påhittad information om en påhittad person. Hälften skulle sprida goda rykten, hälften skulle sprida elakheter. Studien visar att de som spred god information fick bättre självförtroende.

KÄLLA: Folkhälsorådet, Bris, Skolinspektionen, Yougov, Stockholms universitet, Arbetsmiljöupplysningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om