Region Norrbotten har två mammografivagnar och den ena står just nu uppställd utanför Kalix sjukhus. Mammografivagnarna har ända sedan 1990-talet åkt runt till länets alla kommuner där de har stått uppställda ett par veckor åt gången för att kvinnorna ska få nära till undersökningen.
Även om man i framtiden kommer att kunna undersökas inne på sjukhuset i Kalix, så tycker Sangisbon Erja Wånggren att det är en dålig idé att avveckla de mobila mammografienheterna med tanke på andra kvinnor i länet.
– Det är för jäkligt. Då struntar folk i att åka på mammografin – om det är mitt i vintern vill man inte sitta och köra 30 mil. Jag tror inte på att hålla på att lägga ner saker. Man ska aldrig röra något som fungerar, det är min princip.
Har du blivit undersökt i mammografivagnen?
– Ja och det funkade jättebra – snabbt och koncist.
Bodil Sundbom, biträdande verksamhetschef vid bild- och funktionsmedicin i Region Norrbotten, berättar att både själva vagnarna och utrustningen i dem börjar bli gamla och uttjänta. Istället för att investera i nya väljer man att avveckla dem. Mammografiscreening kommer framledes att erbjudas vid länets fem sjukhus.
– Det har inte pratats om pengar, utan mer om att säkerställa att vi har en modern screening framåt i tiden.
Till exempel vill de göra den mer individuellt anpassad. Yngre kvinnor behöver ofta gå på tätare kontroller, förklarar hon, och som det är nu hinner det gå två år mellan undersökningarna eftersom mammografivagnen kommer vartannat år.
– Idag har vi långa screeningintervaller på 30–31 månader. Vi arbetar för att korta dem till 18–24 månader.
Det kan också vara så att en kvinna som ska fylla 40 när mammografivagnen kommer får vänta ända tills hon nästan är 42 år innan hon blir undersökt första gången.
Är ni inte rädd för att färre kommer att gå på kontrollerna när de får långt att åka?
– Jo, det är klart att det blir längre avstånd, så jag hoppas att vi kan hjälpa till med bra tider. Man få ju fler tider att välja på istället för som nu när den bara stannar i två veckor.
För personalen innebär det stora fördelar.
– Bland annat för att de får tillgång till en toalett, de får färre resor och övernattningar och det blir mindre av det teknikstrul som ofta uppstår när man flyttar vagnarna.