Håkan Nyman pekar mot ett iögonfallande hörnskåp och säger:
– Detta är vårt finaste föremål. Ett skåp från sekelskiftet, troligen tillverkat i södra Sverige, även om vi inte vet det säkert.
Han har ihop med sin svärfar Knud Dahl anordnat sommarloppis i Kalix sedan fem år tillbaka. De kläckte idén när de insåg att familjen och släkten hade en ”massa gamla saker överallt”. De bestämde sig för att börja sälja.
– Vi måste vara rädd om gamla saker. Loppisar är viktiga. Där tas saker tillvara, återvinns och får nya användare, istället för att stå och damma någonstans eller kastas på tippen, säger han.
Bland annat vinylskivor, glas, lampor och möbler ingår i sortimentet. Till Håkan Nymans favoritföremål hör porslin från 60 och 70-talet, i synnerhet finska designmärken som Iittala och Arabia.
– Det kommer många från Norge och Finland som är intresserade av föremål som tillverkades under andra världskriget-tiden, Om man driver en loppis är det viktigt att ha bra skyltat, annars hittar ingen hit, säger Håkan medan han expedierar en kvinna som ska köpa en väska för tjugo kronor.
Roland Bäckman har bedrivit loppis, antikhandel och minimuseum i närmare fyrtio år i centrala Kalix. Besökarna kan botanisera bland bruksföremål, porslin, böcker och möbler från 1900-talet och tidigare.
– Det är intressant med gamla saker för då får man veta hur de hade det förr – när det inte fanns dataspel och sånt. Då producerade man allt på egen hand, verktyg och möbler. Man kastade ingenting, även rakbladen sparades, säger han och håller upp en gammal rakbladsvässare.
I mischmaschet av föremål finns en del udda attiraljer. Ta till exempel den annorlunda barnstolen i trä med ett cirkelformat hål i sitsen, och under finns ett fack där man ska placera – pottan. Eller den 100 år gamla träcykeln utan hjul. Istället har den ett par piggar som roterar när man trampar.
– Man ska cykla på is med den! Cykeln är från slutet på 1800-talet, gjord av någon klurig gubbe här i Kalix som ville cykla på isen. Men jag har svårt att tro att det fungerar. Det måste gå väldigt tungt. Jag är nog ensam i världen om att ha en sådan här cykel, säger han.
Karin Åström driver också en permanent loppis och antikhandel på sin tomt i Kalix med allt från kläder till porslin. Hon köper sina föremål från auktioner runt om i Norrbotten och Västerbotten. Det började med att hon köpte saker för eget bruk. Med tiden samlade hon på sig så mycket att hon senare startade loppisen och antikhandeln. Personligen har hon en fascination för mer antika föremål, såsom järnsmide från 1700-talet.
– Jag tycker att det är kul med loppisar. Det finns en historia och kultur i gamla saker som är värd att bevara, säger hon.