Löjrom i fokus för festival
Kalixborna och nya Gallerian har fått en festival som heter duga. Det kom massor av folk för att fira löjan och den exklusiva rommen. - Kanske borde man förvara löjrommen i bankfack i stället för aktier, sade Ulf Elfving.
De 1500 snittarna gick åt som smör i solsken. Kalixrommen är exklusiv och festivalen har kommit för att stanna. Helena Spets, turistansvarig på kalix kommun, sereverade. FOTO: BOSSE JOHANSSON
Foto: bosse johansson
- Löjrommen är första livsmedlet i Sverige som får högsta skyddet i EU. Vi förväntar oss att ursprungsmärkningen blir klar under hösten, berättade Helena Spets för den talrika publiken.
Spets är turistansvarig på Kalix kommun och hon charmade Elfving så till den milda grad att han utnämnde henne till "Sveriges snyggaste turistchef".
Landslaget på rethumör
En annan av festivalens attraktioner, Karl Ljung, blev Årets kock
i Sverige 1999. Han ingår i kocklandslaget som reser runt i världen för att bland annat marknadsföra den ädla Kalixrommen.
- Vi har alltid med oss rommen. Men det retar italienarna och fransmännen att vi har en så fin produkt, berättade Ljung.
I år, när löjfisket gått dåligt, gör Kalixrommen skäl för smeknamnet "Havets guld". Krogarna betalar 1 400 kronor kilot, jämfört
med 750-800 kronor i fjol.
- Som Kalixbor vill vi inte att priset ska stiga. Men det vill förstås fiskarna, de 36 yrkesfiskarna mellan Piteå och Haparanda, förklarade Helena Spets.
Löjromskiosk
För Ulf Elfving är bankfacket ett tänkbart alternativ och han hade även andra förslag:
- Man äter sig ju inte mätt på löjrommen - den är ett komplement. Ni kanske borde ha en löjromskiosk på torget.
På Elfvings fråga vad man lämpligen dricker till rommen svarade Helena Spets: "Champagne".
- Nä, mjölk, tyckte hennes femårige son Isak Lundblom.
På lördagskvällen var det stor löjromsgala i Folkets hus, där de två tidigare festivalerna arrangerats, men i Gallerians ljusgård blev det publikrekord.
Cirka 500 personer hade kommit och de fick sitt lystmäte när det gäller kockelitens löjromssnittar.
- De 1 500 snittarna gick åt på en kvart. Det är hellyckat, tyckte Eva Ljungqvist som ansvarade för arrangemanget.
Även lokalföreningen av Hörselskadades riksförbund deltog med aktiviteter. Det var Hörselskadades dag i Sverige och man samlade in pengar till forskningen.
Hörselslinga saknas
Ulf Elfving var synbart imponerad av landstingets skrivtolkar. De skrev blixtsnabbt ut det mesta som sades så att det i klartext gick att läsa på en stor duk.
Ronnie Nordqvist, ordförande för hörselskadade i Kalix, är dock besviken på att kommunen inte installerat hörselslinga i Gallerian.
- En slinga får man för bara drygt 10 000 kronor. Det kan jämföras med att hela bygget kostar över 100 miljoner. Dessutom ska det enligt tvingande lag sättas in hörselslinga vid nybyggen av offentliga lokaler, säger Nordqvist.
Starkast i Kalix
Utanför Gallerian tävlade ortens framgångsrika bandylag om titeln "starkast i Kalix". Nyborg vann då laget besegrade Karlsborg i den avgörande dragkampen.
Ankare i Nyborg var Lars Vikman. Han berättar för NSD att han brukar fiska löja vid stugan ibland.
Gillar du rommen?
- Jo, den är fin. Jag har börjat gilla den och löjromstoasten är grym.
Om det räcker för att Nyborg ska lyckas betvinga lokalkonkurrenterna i vinter återstår att se.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!