Löja och ren på menyn
Från och med årsskiftet lagas skolmaten i Kalix på skolorna igen.- Heja heja, säger Valter Lindh (C), som hela tiden var emot den färdiglagade maten som uppges ha blivit en dyr affär för Kalix kommun.
Löja på matsedeln i förskolorna och skolorna i Kalix? Det kan bli verklighet i och med den lokala matlagningen.FOTO: Pär Bäckström
Foto: Pär Bäckström
Kritiken har handlat om allt från att barnen serverats färdiga panpizzor till att kycklingfiléer flugits in från Thailand.
Många föräldrar, personal och elever har tyckt att maten inte är god och i vissa fall- exempelvis tacofisken -konsti g.
Lokalt lagad mat
Nu har de styrande i Kalix kommun beslutat att återgå till lokalt lagad mat i skolorna.
I detta ingår att matsedlarna ska uppfylla Livsmedelsverkets rekommendationer, andelen ekologiska och kravcertifierade livsmedel ska öka, matsedlarna ska säsongsanpassas, andelen hel- och halvfabrikat ska minska, traditionell och modern matkultur ska värnas.
Vidare ska rätt mängd mat lagas för att minska svinnet och strävan ska vara att servera råa grönsaker.
I skolornas tillagningskök ska också maten till omsorgen och landstinget lagas.
"En bedrövelse"
Centerpartiet styrde tillsammans med Socialdemokraterna när de kovände i matfrågan.
Partierna hade innan dess varit överens om att återgå till lokal matlagning.
- Robert Forsberg (kommunalråd, reds anm) drev frågan om central matlagning väldigt hårt, många i hans eget led ifrågasatte detta men ställde ändå upp på det, säger Valter Lindh som internt stred för lokalt lagad mat med utåt höll ihop styret.
- Det var en bedrövelse för en centerpartist som är för fri företagsamhet!
Billigare
Valter Lindh summerar tiden med Matservice med orden "det blev dyrare och maten uppskattades inte heller av eleverna".
Blev den centralt lagade maten dyrare än lokalt lagad mat?
- Ja, vi budgeterade 28 miljoner kronor och det slutade på 31 miljoner kronor, säger Valter Lindh som från sin tid på Naturbruksgymnasiet vet att egen matlagning inte nödvändigtvis innebär fler anställda i köket.
- I Sangis skola blev de fler i köket med den centrala matlagningen, än vad de var med lokalt lagad mat.
Matlukten
Robert Forsberg har tidigare sagt att resan med Matservice var nödvändig och att de nu har koll på kostnaderna.
I samband med kommunstyrelsens beslut i frågan uttalade han att han hoppas se löja, strömming och andra av ortens egna varor på matsedlarna.
- Det finns alla möjligheter att servera närproducerad mat; vi har lamm och ren, men ren kanske är för dyrt. Vi har grönsaker som odlas här och så har vi så klart löjan och strömmingen. Barnen kommer att få känna matlukten igen, det är härligt, säger Valter Lindh.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!