Den klassiska Kalix löjromstoasten, tapas på Kalix löjrom och Kalix löjromssoppa.
- Löjromssoppa är min favorit, jag älskar den och skulle kunna äta hur mycket som helst av den, utbrister Linda Frohm.
För den oinvigde kan soppan enklast beskrivas som en bubblande champagnesås med havets röda guld i.
Men smakar det så kostar det; mellan
1 500 kronor och 2 000 kronor kilot kostar löjrommen i år.
- Det är bara början och det är bra. Jag vet att många tror att jag har fel, men jag tror att vi kommer att få se en fördubbling av priset. Kalix löjrom kommer snart att kosta minst 3 000 kronor kilot, säger Linda Frohm som tillägger:
- Midnattssolen, bandybollen, Norrskenet och Kalix löjrom - jag tror att vi måste börja profilera Kalix i orange!
"Det är bara början"
Exklusiviteten lär explodera med den unika ursprungsmärkningen av Kalix löjrom, ingen produkt i Sverige har samma starka skydd.
Den starkaste graden av skydd innebär förenklat att produkten ska ha präglats av det område där den vuxit fram.
Ansökan ligger på EU-kommissionens bord och ett avgörande är att vänta så småningom.
- Det är bara början, då måste vi ta vara på den möjlighet som märkningen ger, säger Linda Frohm som ser fram emot en kvalitetssäkring likt den som champagne har, ett genomtänkt format på burkar som säljs till vanliga kunder och uppbyggnad av ett Kalix löjromsmuseum och hon skrattar till när det envisa ryktet om att det i Piteå lär finnas planer på ett löjromsmuseum kommer på tal.
- Det bör naturligtvis ligga i Kalix och varför inte i vårt redan etablerade fiskemuseum på Strandängarna?
Den utskällda fisken
Mindre välkänd och mycket utskälld är fisken som bär fram Kalix löjrom.
Löjan som fiskas av fyra lag i Kalixtrakten säljs nästan uteslutande till Finland och stora mängder blir minkmat.
Generellt anses den vara liten, svår att få tag på och svår att tillaga.
Det har inte alltid varit så, löjan som fiskats sedan urminnes tider var förr husmanskost.
- Det är en ohållbar situation att kasta mat! Tänk om de som jobbar med renar skulle göra på samma sätt, ta hjärtat och filén och kasta resten? Jag tycker att vi missbrukar
havets rikedom, säger Linda Frohm som nyligen firande tioårsjubileet som företagare med filead, saltad och rökt löja.
Köksmästarens favoriter
Arvid Nilsson är köksmästare på hotellet och han lägger en sista hand vid tapas med inlagd löja.
- Inlagd löja kan liknas vid inlagd sill men den har en mjukare och mildare smak, säge Arvid Nilsson vars personliga favorit avseende fisken är den fileade, saltade och rökta snackset och avseende rommen är Kalix löjrom på bröd med röd lök och créme fraîche.
Myter om Kalix löjrom?
- Det är en myt att alla Kalixbor har några kilo Kalix löjrom i frysen, numera är det många som aldrig har ätit delikatessen. En annan myt är att den inte kan upphettas, det kan du visst göra men den tappar färg och kornen blir hårdare, säger Arvid Nilsson som hanterar 80 kilo löjrom årligen i hotellets kök - mer om det arrangeras fler bröllop och andra festliga tillställningar där.
Det är kanske inte löj-ligt lätt att lära gemene man uppskatta löjan.
Att Kalix löjrom redan har sin plats i de riktiga finrummen är känt, men var passar löjan in?
- I a´la carterestaurangerna, dess storlek gör den till en fin förrättsfisk, säger Arvid Nilsson.
Handen på hjärtat - tillagar du löja hemma?
- Javisst! Nästan allt som du gör med strömming kan du egentligen göra med löja. Det är viktigt att vi lär barnen i ett tidigt skede att äta fisken för då är vi på rätt väg, säger Linda Frohm.
Löja - inte bara en delikatess för minkar
Den finns på Nobelmiddagar och galor, vid Stadsbesök och kanske vid Kronprinsessan Victorias bröllop.Hyllade, älskade Kalix löjrom - ortens främsta varumärke.Fisken som bär fram delikatessen blir minkmat.- Vi missbrukar havets rikedom, säger hotellägaren Linda Frohm som efter tio år i branschen nu har löjan på menyn.
Foto: Pär Bäckström
# Löjan lever i Bottenvikens bräckta vatten, beståndet är tätast i norra delen av viken och avtar söderut.
# Trålfisket tilläts på försök i början av 1960-talet, tyngdpunkten låg på Kalix och Luleå skärgårdsområden, och fångsterna steg kraftigt på kort tid och kraven på rommens kvalitet blev allt större.
# Under 1970-talet kom en, som man tyckte, välsmakande rom från Kalixområdet och den kom att säljas under varumärket Kalix löjrom.
Med detta namn ville man skydda rommen från exempelvis den från Kanada importerade rommen.
# I dag fiskas löjan från strax söder om Piteå upp till Haparanda.
# Skyddad ursprungsbeteckning syftar till att skydda regionala eller lokala jordbruksprodukter av specifik karaktär och hjälpa konsumenterna att förstå de skyddade produkternas särart.
# Svenska produkter som har skyddet, dock inte lika starkt som det Kalix löjrom väntas få, är skånsk spettekaka, svecia, hushållsost och falukorv.
Kalix löjroms (förmodade) skydd är mer jämförbart med exempelvis alkoholen ouzos skydd: "Drycken måste vara uteslutande framställd i Grekland genom blandning av alkoholer som är smaksatta med hjälp av destillation eller lakning av anisfrön och möjligen fänkålsfrön, mastix från ett mastixträd som växer på ön Theos och andra aromatiska frön, växter och frukter" står det att läsa i beskrivningen av dess skydd.
Källa: wikipedia