Martin Lång är ordförande i föreningen Hjärtlung i Kalix, ledamot i riksförbundet Hjärtlung Norrbotten och ledamot i dess förbundsstyrelse.
Han säger att processen med övergången till en mer personcentrerad vård har pågått, att medborgarrepresentanter har varit med i arbetsgrupperna som renderat i en målbild som alla parter - även Region Norrbotten och länets kommuner - varit överens om och som antagits.
Den handlar kort om nära vård, sammanhållet och enkelt för patienterna - personcentrerad vård.
– Regionen har fått statsbidrag på omkring 259 miljoner kronor för år 2021 och 2022, kommunerna fick också pengar, säger Martin Lång som tillägger att de följer hur Regionen och kommunerna inför nära vård och omsorg och att de kommer att följa upp hur parterna använder pengarna.
Hur ser det ut?
– Boden ligger långt fram jämfört andra kommuner i länet. De har bland annat specialutbildat undersköterskor och justerat löner. I flera kommuner händer det tyvärr inte mycket och det största problemet är att det inte finns personal att avsätta för jobbet. Vi upplever att det i stor utsträckning fortfarande handlar om organisationscentrerad vård, säger Martin Lång.
Kent Strandberg är ordförande i Strokeföreningen i Kalix och i länet och ledamot i förbundsstyrelsen, Vivianne Vallgren är ledamot i Strokeföreningen i Kalix.
De har varit med om att fira att Kalix sjukhus fått utmärkelser för bästa strokeavdelningen i landet två år i rad.
För en tid sedan besökte de strokeavdelningen på sjukhuset och fann att den är tömd. Rehabiliteringen finns kvar, men hela strokevården är inte som tidigare samordnad på en egen enhet. Personalen finns nu på den enda avdelningen med vårdplatser som finns kvar på sjukhuset.
– Vi blev chockade, säger Vivianne Vallgren som vet att lugn och ro och schema för träning och vila är viktigt för den strokedrabbade.
– Kalix har varit ett föredöme i strokevården så det här är naturligtvis väldigt jobbigt för oss, säger Kent Strandberg.
De tre betonar att allt hänger ihop och en gemensam nämnare för problemen är personalbristen inom sjukvården i länet.
De säger att det är en brist som kan leda till att människor skickas hem för tidigt från sjukhusen, vilket kan överbelasta kommunernas hemsjukvård.
– I min värld är detta att skyffla över kostnader på kommunerna, säger Martin Lång.
Personalbristen uppges vara förklaringen till att Kalix sjukhus gått från att i januari 2015 ha haft 54 vårdplatser till att nu ha 24 vårdplatser och för sommaren uppges planen vara 16 vårdplatser. Det är en minskning med mycket mer än varannan vårdplats.
På måndag ordnar Hjärtlung Norrbotten och Strokeföreningen Kalix en hearing för att få höra professionens syn på saken, om allt från övergången till personcentrerad vård till hur sommaren väntas se ut bemanningsmässigt.
Sunderbyn, Piteå, Gällivare och Kiruna har också förlorat vårdplatser, dock inte fullt lika många procentuellt sett.
– Det är tydligt att de styrande inte haft den framförhållning som de skulle ha haft när det gäller att utbilda inom vårdyrkena, säger Martin Lång som nyligen var inlagd på medicinavdelningen vid Kalix sjukhus i sju dagar och passade på att fråga om bemanningen.
– Under de sju dagarna var det bara fyra skift som var fullt ut bemannade.