Lärarfack: "Så ska vi locka fler lärare"

"Vi är inte intresserade av att springa arbetsgivarens PR-ärenden och berätta hur fantastiskt läraryrket är" säger representanter för Lärarnas riksförbund i Kalix.

"Vi är glada över att frågan diskuteras. Det handlar om arbetsvillkor, arbetsmiljö och lärarrollen" säger Anders Grahn och Patrik Larsson.

"Vi är glada över att frågan diskuteras. Det handlar om arbetsvillkor, arbetsmiljö och lärarrollen" säger Anders Grahn och Patrik Larsson.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2020-05-15 16:00

Vi har berättat om lärarbristen i Kalix och satsningar som snabbare ska få in fler i yrket.

Charlotte Sundqvist, utbildningschef Kalix kommun, sade så här apropå att det finns lärare som väljer att göra annat:

– En synpunkt som framförts är att kraven på dokumentation har blivit allt större, men jag tror inte att det handlar enbart om det. Jag tror att anmälningar, misstro och försämrad status spelar roll. Här måste arbetsgivare, lärarfack och lärare hjälpa till och berätta hur fantastiskt läraryrket är.

Patrik Larsson är idrottslärare vid Manhemsskolan samt huvudskyddsombud och biträdande kommunombud i Lärarnas riksförbund.

Anders Grahn är lärare i matematik och fysik vid Furuhedsskolan samt lokalombud och skyddsombud där, också för Lärarnas riksförbund.

De säger att de representerar kommunföreningens styrelse i den nu aktuella frågan.

– Vi är intresserade av att medverka i ett konstruktivt arbete för ökad attraktivitet för läraryrket, säger Patrik Larsson.

– Det handlar om de stora perspektiven och mekanismerna. Åtgärderna som snabbare ska få in människor i yrket är kortsiktiga och kosmetiska, för egentligen handlar det om arbetsvillkor, arbetsmiljö och lärarrollen och hur de förändrats över tid, säger Anders Grahn.

De fackliga företrädarna nämner exempel som att lärare fått betala sina egna löneökningar med ökad arbetsbörda, ett exempel är att undervisningstiden för många lärare gradvis ökat under lång tid.

En annan sak lär vara omfattande arbetsuppgifter av social karaktär som mentorsuppgifter, lunch- och rastvaktande.

– Om vi vill locka människor till yrket så ska vi sträva mot en mer renodlad lärarroll. De flesta vill vara lärare och undervisa, säger Patrik Larsson.

Charlotte Sundqvist säger att hon tycker att uppgiften att locka fler till läraryrket är gemensam, avseende hur undervisningstiden ökat eller ej skiljer sig åt och är en fråga för varje skola och avseende åtgärderna som snabbare ska få in fler i yrket säger hon att det är en del i arbetet.

– Vi sitter i partsgemensamt arbete med de fackliga organisationerna där vi jobbar med löneutveckling, arbetsmiljö och arbetsbelastning. Mentorsuppgifter, lunch- och rastvakt är inte nya uppgifter och jag vet att det finns lärare som vill ha mentorskapet för att rollen är viktig för att skapa relationer med elever och föräldrar, säger Charlotte Sundqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!