När vi ses på skidstadion i Kalix är Lars Öberg nyligen hemkommen från VM i slovenska Planica, som slutade med 12 medaljer för svenskarna. Men det är inte för att prata VM-framgångar vi har bestämt träff med längdchefen. Vi vill ha tipsen för alla glada amatörer, nybörjare och vardagsmotionärer som nu är sugna på att ta sig ut i skidspåren.
Det handlar till att börja med om att ha en rätt utpassad skida, menar Öberg, något som är extra viktigt för att lyckas med diagonalåkningen.
– Är skidan för hård och styv är det svårt att få fast den, då är det också svårt att åka med rätt teknik. Är skidan för mjuk nöter den bort vallan väldigt fort och går väldigt trögt att åka på, säger han och tipsar om att ta hjälp av en duktig handlare.
Vad ska man tänka på när det kommer till vallning?
– Om man får hjälp av en seriös och duktig handlare får man hjälp att dels hitta rätt hårdhet, på skidorna, längden men också att man märker upp spannet, alltså fästzonen som börjar ungefär 30 cm framför tån och slutar vid klacken så man vet att här emellan ska jag lägga fästvalla. Lägger jag för långt eller för kort kommer jag inte få bra skidor.
– Har man väl uppmärkta skidor som man vet hur man ska valla har man stora förutsättningar till många bra skidmil.
Men det finns också vallningsfria skidor.
– Jag skulle rekommendera att man ändå vallar glidytorna några gånger så man får bra glid. En vallningsfri skida har du alltid fäste på. Men även där måste man få bra hjälp.
Mycket ligger i grunden, menar Lars Öberg.
– Har du bra utvalda skidor blir vallningen ganska enkel men många har fel utvalda skidor och då spelar det ingen roll hur bra du är på att valla, du får inte dem att gå riktigt bra.
– Du kan med vallningens hjälp aldrig kompensera dåligt utvalda skidor.
När ska man byta skidor?
– Jag skulle rekommendera att man köper en tävlingsskida. Även om den är mycket dyrare har den kanske tio gånger så lång livslängd. Det är andra material och egenskaper som håller över tid.
Hur ska man göra för att komma igång?
– Börja inte för häftigt. Längdskidor kan du egentligen bedriva oavsett vilken nivå du befinner dig på. Du har inga stötar och ramlar du omkull är det sällan farligt för snön är i regel mjuk. Åka längdskidor tycker jag man kan börja med när som helst.