Lång väntan på transplantation

Jan Mörk, 45, Kalix, har blivit njurtransplanterad fyra gånger. Nu väntar han på en ny njure igen. Han går i dialys på Sunderby sjukhus tre dagar i veckan.- De andra dagarna jagar jag. Jakten betyder allt för att jag ska orka och vara i god form trots allt, säger han.

Jan Mörk och gråhunden Buster. De är ett oskiljaktigt par.

Jan Mörk och gråhunden Buster. De är ett oskiljaktigt par.

Foto: Kurt Engström

KALIX2009-10-05 06:00
Det var 1983 som en bindvävssjukdom slog ut Jan Mörks njurar och han hamnade i dialys. 1986 blev han njurtransplanterad för första gången.
- Då fick jag en nekronjure, alltså ett organ från en död person. Den fungerade bäst av alla fyra nya njurar som jag haft. Antikropparna blir fler och fler och det blir svårare att få allt att fungera med tiden, säger han.
1993 gjordes en ny transplantation. Jan fick en ny nekronjure. 1986 fick han en njure av sin bror Kjell. För fem år sedan, vid 40 års ålder, var det dags för en fjärde nekronjure.
Ingen lyssnar
- Senaste gången opererades en bit av levern bort också. Det är för att minska mängden antikroppar, säger han.
- Den gången var han riktigt dålig, säger hans mamma Anna som liksom pappa Sixten sitter med vid intervjun i föräldrahemmet i Bredviken där också Jan bor.
Anna minns hur hon följde med i helikoptern till sjukhuset i Umeå när sonen insjuknade första gången för 26 år sedan. Då var han bara 19 år gammal.
Det är på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg som alla transplantationerna har gjorts och Jan Mörk börjar känna sig hemma där. Där känner han att han är i goda händer. Däremot tycker han att det finns mycket övrigt att önska av njurvården i Norrbotten.
- På Sunderby sjukhus finns det bara två läkare när det ska finnas sex. De har inte tillsatt någon läkare som tar reda på njurar till transplantationer. Ingen lyssnar på oss i Njurföreningen eller på de två läkare som finns, säger han.
Över 300 älgar
Jan Mörk är i otroligt god kondition med tanke på sin sjukdom. Det är älgjakt och harjakt som håller honom i gång. När vi träffar honom så kommer han från sitt älgpass i Siknäs där han skjutit en tjur. Han började jaga när han var 18 år gammal och har skjutit över 300 älgar genom åren.
- Jag har skjutit mellan tio och 15 älgar per år, säger han.
Förutom jakten så ägnar sig Jan Mörk åt uppfödning av gråhundar och stövare. Han driver Klipphedens kennel. Just nu har han sex gråhundar och två stövare i hundgårdarna. Buster är hans trotjänare som han fällt mängder av älgar för.
- Jakten håller mig i gång och är viktig ur social synpunkt, säger han.
"Måste muta"
Mamma berättar att sonen är en idog bärplockare också. Han ser till att det finns hjortron, blåbär och lingon i hushållet.
Jan berättar om när han gav hjortron i present till njurproffessorn på Sahlgrenska sjukhuset.
- Man måste ju muta dem lite, säger han och skrattar.
När han i våras mötte professorn på en konferens i Luleå fick han också en glad hälsning.
- Han sa "Dig ska jag operera, men jag vet inte när", säger Jan Mörk.
För närvarande står han inte på väntelistan för en ny njure.
- Jag har en infektion i ryggen och äter penicillin sedan ett halvt år tillbaka. I mars låg jag inlagd i Sunderbyn i drygt två veckor, förklarar Jan Mörk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om