Ronja Pettersson, Lucie Machova och Stellan Båtsman är läkare på hälsocentralen i Kalix. Där pågår nu Region Norrbottens byte av journalsystem från VAS till Cosmic.
Läkarna säger att det gamla systemet är 30 år gammalt, att bytet är nödvändigt och att det är naturligt att det tar tid.
De tror också att det nya systemet, när det är fullt ut infört, kommer att fungera bra.
Men.
Regionen har valt att läkemedelslistor och annan viktig information ska föras över manuellt, trots att det finns automatiska system.
Den extra uppgiften har lett till en ännu mer ansträngd situation på hälsocentralen, enligt läkarna. Efter årsskiftet har de 4,1 distriktsläkartjänster, omräknat till heltidstjänster. Utöver det har de utbildningsläkare och en legitimerad läkare på distans.
Det motsvarar drygt 60 procent av Socialstyrelsens rekommendation, och regionens beslut, om en distriktsläkare per 1 100 patienter.
Försök att gjorts för att fylla luckorna med stafettläkare, men nu minskas de från fyra till två. På sikt ska de bort.
Ronja Pettersson säger att flera läkare vid hälsocentralen slutat, några arbetar nu på akuten på Kalix sjukhus.
– På hälsocentralen får vi ta hand om hela människan, därför jobbar vi här, men våra resurser motsvarar inte vårt uppdrag, säger hon.
Lucie Machova hinner träffa ungefär hälften så många patienter, jämfört med innan systembytet.
– Tiden vi lägger på administration när vi jobbar i två system tas från tiden med våra patienter. Vi har färre tillgängliga läkartider nu och en längre tid framöver, säger hon.
Patienters återbesök, återkoppling om provsvar och förnyelser av recept är arbetsuppgifter som försenas och Lucie Machova bedömer att konsekvenserna kommer att finnas kvar i minst ett år.
Stellan Båtsman säger att informationen till medborgarna är felaktig och att resurserna för arbetet är för få.
– Det är fel att regionledningen säger att "allt går bra" om systembytet, det är den ryska modellen att informera människor. Allt går inte bra för det tar för mycket av våra knappa resurser. Andra regioner har valt automatisk överföring mellan systemen, men Norrbotten valde att göra det manuellt för att spara pengar. Lösningen vore antingen att automatisera överföringen eller tillsätta fler resurser, för det är patienterna som får lida, säger han.
Läkarna säger att de flesta patienterna är förstående, att de visar tålamod precis som regionledningen önskat inför systembytet.
De säger att situationen också påverkar arbetsmiljön för övriga yrkesgrupper på hälsocentralen.
– Vi är en jättebra arbetsgrupp på hälsocentralen och det är därför vi stannar, men vi är flera som är trötta och sura nu. Det tär att inte ha tid att göra det jag ska göra. Arbetsmiljön och oron påverkar så mycket, exempelvis sömnen, säger Ronja Pettersson.
– Vi äldre läkare är i många fall immuna på det sättet att vi har våra "coping strategier". Jag är mest orolig för att vi inte kommer att få behålla våra yngre kollegor om situationen inte förbättras, säger Lucie Machova.
– Om jag ska se något ljus, så är det att vi har stöd uppifrån lokalt. Men, hur mycket vet regionledningen om hur vi har det och vad tänker de i så fall göra åt situationen? säger Stellan Båtsman.
Krister Berglund, chef för division Nära på Region Norrbotten och projektägare för Cosmic, konstaterar att systembytet är ett jättejobb att göra. Han tycker inte att regionledningen försökt försköna läget.
Han bekräftar att det blir en stor arbetsbörda när läkemedelslistor ska flyttas från det gamla till det nya journalsystemet och att det påverkar hur många patienter läkarna kan träffa.
– Vi gör ett fundamentalt systembyte för hälso- och sjukvården och journalsystemet är vårt viktigaste arbetsverktyg. Bytet tar tid och det är kämpigt, men det här är nödvändigt för att hänga med i utvecklingen, säger han.
Han säger att automatöverföring inte setts som en möjlighet här på grund av att det tidigare systemet är så gammalt och osorterat att uppgifter – framför allt läkemedelslistor – hamnar i oordning i det nya systemet.
Han dementerar att det skulle handla om att manuell överföring är billigare.
Han säger att förklaringen till att andra regioner, som Örebro, kan göra överföringen automatiskt är att systemet de lämnar inte är lika gammalt, och mer strukturerat. Man har undersökt om någon annan yrkesgrupp kan göra överföringen, men läkarna bedömdes mest lämpliga för patientsäkerheten.
– Vi har fångat upp signalerna om att det inte finns tillräckligt med tid för patienterna och det är naturligtvis inte bra. Vi försöker nu hitta andra arbetssätt för systembytet, vi vill också göra överföringen så effektiv och patientsäker som möjligt, säger Krister Berglund.
Läkarbedömningen är att påverkan och konsekvensen kommer finnas kvar i minst ett år. Vad säger du om det?
– Vi kommer att vilja jobba snabbare än så och det är en av anledningarna till att vi fortsatt tittar på andra lösningar.
Han säger att det är en ansträngd situation för distriktsläkare i hela Norrbotten på grund av personalbrist, att det inte finns några snabba lösningar. Idén är att jobba vidare med utbildningstjänster och rekryteringar, samt att försöka behålla personalen som finns.
– Vi har bra information om situationen och jag förstår och har full respekt för läkarnas upplevelse. Jag kan försäkra att regionen har många medarbetare som jobbar väldigt hårt för att hitta sätt att lösa nuvarande situation, säger Krister Berglund.