Föreningen Hjärtlung i Norrbotten har 3 500 medlemmar i länet, föreningen finns i samtliga 14 kommuner.
Hjördis Eklund, ordförande i Hjärtlung i Arvidsjaur tillika vice ordförande i länet, lanserade idén om föreläsning om benartärsjukdom via länk och det utvecklade sig till en föreläsning för Hjärtlung i hela länet.
Kjell Melander, överläkare Kalix sjukhus, ska hålla föreläsningen som ska sändas från Kalix folkets hus.
– Benartärsjukdom är en folksjukdom, många äldre människor drabbas av den. Det finns skäl att uppmärksamma benartärsjukdom, genom att ställa diagnos och ge råd om livsstil kan många få hjälp, säger Kjell Melander som hänvisar till en undersökning med 5 000 slumpvist utvalda människor som visade att tio procent drabbas av sjukdomen.
Benartärsjukdom är kärlkramp, ett annat namn på sjukdomen är fönstertittarsjuka.
Uttrycket uppges komma av att människor låtsas titta i skyltfönster när de tvingas vila på grund av smärtorna - detta enligt 1177.se - som vidare beskriver att det främsta symtomet vid kärlkramp i benen är en krampartad smärta i vadmusklerna när du har gått en viss sträcka.
För rökare uppges rökstopp viktigt och gångträning är bra.
Kjell Melander:
– Det är samma typ av behandling som ges oavsett var i kroppen sjukdomen finns, vilket gör att vi inte kan gömma oss bakom att vi är specialister, vilket exempelvis innebär att jag som hjärtläkare även bör undersöka patientens ben.
Martin Lång, ordförande Hjärtlung i Kalix och i länet, säger att föreläsningen utöver sändningen via nätet också ska spelas in och alltså även kan ses i efterskott. Medlemmar har möjligheten att skicka in frågor inför föreläsningen.
Förhoppning med satsningen?
– Vi har ofta dialoger inom specialiteterna, men vi behöver samtalet med patienterna. Det är bra med föreläsningar från specialister från Stockholm och Göteborg, men det är också bra om vi som möter människorna här visar oss utåt. Jag tycker att vi traditionellt varit för återhållsamma med det. Även om vi inte får det personliga mötet i en sänd föreläsning, så gör vi ändå någonting i riktning mot en närmare kontakt med befolkningen och vi kan nå många på det här sättet, säger Kjell Melander.
– Vår förhoppning är att det här är ett sätt att nå medlemmarna. 90 procent är 70 år och äldre och vi vill ordna något för dem även i coronatider, säger Martin Lång.