Region Norrbottens hälso- och sjukvård gör budgetöverslag med 400 miljoner kronor vilket tvingat till drastiska nedskärningar runt om i länets olika sjukhus.
En risk- och konsekvensanalys över hur de föreslagna förändringarna på Kalix sjukhus skulle påverka vården har fått Liberalernas grupp i Region Norrbotten att redan nu ta ställning mot föreslaget.
– Vi har fått de här synpunkterna muntligt av personalen tidigare och nu när man får det skriftligt så ser man tydligt bristerna i förslaget, säger Jens Sundström (L), oppositionsregionsråd.
Analysen visade på höga riskpoäng vilket innebär att riskerna bedöms vara av hög allvarlighetsgrad och kommer med mycket stor sannolikhet att upprepas.
Det Liberalerna framför allt reagerat på är nedläggningen av intensivvården i Kalix.
– Det är inte situationen på Kalix sjukhus som gör att det inte kan genomföras utan situationen på Sunderby sjukhus. Det är idag helt orimligt att tänka sig att 5-10 ytterligare patienter per dygn ska behöva förflyttas dit för vård, säger Sundström.
I hans mening skulle de här förändringarna inte bara vara farliga för patienter, utan det skulle även bli dyrare ekonomiskt när man ska behöva skjutsa patienter stup i ett. Det skulle kräva fler ambulanser och varje ambulans i drift kostar 7-8 miljoner kronor per år.
– Det är vansinne. Jag skulle vilja be dem att dra tillbaka det här förslaget, det är absolut inte rätt tid att göra de här förändringarna, säger Sundström.
Regionrådet Maria Stenberg (S) å sin sida menar att den här risk- och konsekvensanalysen som gjorts inte säger någonting.
– Den handlar bara om Kalix, och vi inväntar analysen över hur hela länet påverkas. Vi har gett ett uppdrag att se över alla verksamhet för att få en budget i balans och då måste man invänta den gemensamma analysen, så tycker jag att man visar politiskt ledarskap, säger hon.
Hon poängterar budgetöverslaget på 400 miljoner kronor och vill rikta frågan till oppositionen om hur de tänker spara in de pengarna.
Oppositionsrådet Jens Sundström (L) svarar.
– Den ökade specialiseringen inom vården passar inte särskilt bra i glesbygden där man har mindre volymer. För att upprätthålla den nära vården så vill vi ha en bredare kompetens på akutläkare, säger han.