Kyllikki, 78, fick åka 16 mil för sjukvård

Kyllikki Karinen, 78, sökte vård vid akutmottagningen på Kalix sjukhus – och hänvisades till sjukvården i Överkalix. "Helt orimligt" säger hon.

Kyllikki Karinen är hemma igen efter vården i Överkalix.

Kyllikki Karinen är hemma igen efter vården i Överkalix.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2024-09-28 00:00

Nyheten i korthet

  • Kyllikki Karinen, 78, fick lunginflammation och blev hänvisad från Kalix sjukhus till sjukvården i Överkalix, trots att hon bor i Kalix.
  • Hon var tvungen att betala 400 kronor för transport till och från Överkalix, utöver akutavgiften på 400 kronor, vilket hon inte förväntade sig.
  • Anders Öberg, regionråd, förklarar att bristen på vårdplatser i Norrbotten beror på personalbrist, och att de arbetar på att rekrytera fler sjuksköterskor och undersköterskor för att utnyttja tillgängliga vårdplatser.

Kyllikki Karinen hade haft feber i ett par dagar och på söndagskvällen, nyligen, visade termometern 39,5 grader.

Då åkte hon tillsammans med dottern till akutmottagningen på Kalix sjukhus.

– Min dotter sade "förbered dig på att du kanske skickas till Överkalix eller Övertorneå" och jag svarade "aldrig i livet", säger hon.

undefined
Akuten, Kalix sjukhus.

Hon fick lämna prover och träffa en läkare, det visade sig att hon hade lunginflammation och behövde penicillin intravenöst.

– Läkaren sade "vi har dåligt med platser här, jag tänker att du får åka till Överkalix". Jag protesterade direkt, "nej, jag bor i Kalix och sjukhuset är i Kalix, aldrig att jag åker till Överkalix", säger hon.

Hon berättar att hon då fick beskedet att hon inte skulle kunna behandlas där och då i Kalix och inför det beskedet valde hon att åka till Överkalix. Taxin som tog henne dit åkte klockan 21.15, en timme senare var de framme. Hon kom att stanna två dygn i Överkalix.

– Jag fick jättebra vård av jättefin personal i Överkalix, jag har verkligen ingenting att klaga på, men då jag bor ett par kilometer från ett sjukhus känns det helt orimligt att jag ska åka så långt för att få vård, säger hon.

Resan till och från Överkalix kostade henne totalt 400 kronor, utöver patientavgiften på akuten på 400 kronor.

– Jag trodde förstås att jag inte skulle behöva betala för skjutsen, jag sökte ju vård i Kalix.

Kyllikki Karinen har jobbat i sjukvården, som undersköterska, i drygt 40 år. Först nästan 20 år inom det som då hette långvården, senare på medicinavdelning och slutligen på IVA (intensivvården), hela tiden vid Kalix sjukhus. Hon slutade 2003.

– Där jag var, var det då bra arbetsförhållanden. Ett exempel på det är att vi då, på IVA, jobbade 80 procent och fick lön för 100 procent.

undefined
Kyllikki Karinen ifrågasätter att patienter ska behöva åka långt för sjukvården, när den faktiskt finns i den egna kommunen.

Hon har också förflutet som politiker (S) i nio år i regionen, då hette det landstinget, och senare i socialnämnden i kommunen.

– Jag tog ofta upp förhållandena inom vården i politiken i regionen, att vi behövde förbättra dem för att anställda skulle vilja stanna kvar men också för att lyckas rekrytera nya anställda.

Hon är kritisk till hur sjukvården styrs och riktar en direkt fråga till regionrådet Anders Öberg.

– Hur tänker du? Hur ska ni få sjukvården i Norrbotten att fungera?

Förslag?

– Jag vet inte hur en lösning för sjukvården i länet skulle se ut nu. Politikerna hade för länge sedan behövt tänka mycket mer på personalen, på lönen men också annat, för att få fler att välja att jobba inom sjukvården, säger Kyllikki Karinen.

Anders Öberg säger att bristen på vårdplatser i Norrbotten beror på bristen på framför allt sjuksköterskor men också undersköterskor.

– Vi är på en resa nu där vi försöker anställa fler för att använda de vårdplatser som faktiskt finns, för vi har inte minskat på dem.

undefined
Anders Öberg (S), regionråd.

Förstår du den frustration som patienter kan känna när de är på ett sjukhus och måste åka åtta mil enkel väg för att få vård?

– Jag förstår frustrationen och vi försöker rekrytera fler till Kalix, jag kan inte svara på varför vi har svårt att rekrytera där. Om jag behöver vård, så behöver jag åka dit där den är tillgänglig. Östra Norrbotten har en situation med medicinska vårdplatser även i Överkalix, Övertorneå och Haparanda. Totalt sett är tillgången ganska god.

Han säger apropå förbättrade förhållanden i vården att de gjort saker, som exempelvis dubblerade ob-ersättningar, att de sett över arbetstider och att de erbjuder mer kompetensutveckling.

– Vi har saker på gång, saker jag inte kan berätta om nu. Det händer saker, men det tar lite tid, säger Anders Öberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!