Fyra procent av Sveriges kvinnor är företagare. Det innebär ett ras på 30 procent från förra årets sex procent, enligt GEM, Global Entrepreneurship monitor som är världens största entreprenörsskapsundersökning. Siffran ger Sverige placeringen: Sämst i västvärlden.
Det innebär att män är dubbelt så ofta som kvinnor företagare, med 9,5 procent. Två av tre företag styrs och drivs av män i Sverige.
– En positiv trend, för vilken kvinnor som Maud Olofsson och Anna-Karin Horney gjort betydelsefulla insatser, är nu bruten. Vilken kvinna vågar satsa när det bara pratas om regelpålagor och vinstbegränsningar, säger Christina Hannu.
Christina Hannu driver en möbelbutik i Kalix sedan år 2016.
– Ett återkommande problem för företagare är finansiering. Det är ironiskt och jag blev förvånad över att mitt köp höll på att fastna trots att jag hade säkerhet.
Hon säger att en kvinna som söker finansiering får i snitt en fjärdedel av vad hon sökt, en man får ofta mer än hälften av det sökta beloppet. Själv har hon sedan starten satsat omkring fyra miljoner kronor i företaget och flera årsinkomster.
Hon konstaterar att alla regler, svårigheter till finansiering, många extra avgifter och svagt trygghetssystem för företagare gör det svårt.
– Jag trodde inte att det skulle vara omöjligt att vara mammaledig och egen företagare i Sverige, men det är vansinnigt svårt. Sverige är känt som en företagsstor nation och vi bygger vår välfärd på innovationer och export. Företagare ska försörja sig själv och andra, det här är oroande.
Att allt färre kvinnor driver företag ser hon som ett hot mot samhällsekonomin.
– Det är inte hållbart. År 2022 har Kalix 1 000 färre förvärvsarbetare än nu och 400 fler äldre äldre, det måste finnas skattebetalare som bidrar till alla.
Christina Hannu vill se offensiva insatser.
– Vi borde se en företagare i alla unga tjejer och uppmuntra dem. När vi pratar om framtiden kan vi säga ”jag hoppas att du kommer ha tio anställda” eller ”hoppas du kommer på en så bra idé att du löser vattenkrisen i världen”.
De flesta kvinnliga företagare verkar i ”övriga konsumenttjänster” den enda sektorn där de också är mer representerade än män.
– Dessa företag har nästan aldrig fem anställda, framför allt sysselsätter de företagaren själv. De är ofta enskilda firmor så hela privatekonomin satsas. En fråga som jag ställer är ”när ska kvinnor få börja låna så de kan satsa”. Problemet är att kvinnor sällan äger egendom som är i paritet med den satsning som krävs för en ordentlig företagssatsning.
Att våga se möjligheter är en förutsättning för företagande.
– Det måste startas hundra företag för att få några bra. Ingen gräver guld i min bransch, jag har ingen aning om jag kommer få tillbaka det jag satsat men vi måste få våga.
Hon önskar att kvinnors uppförsbacke i företagsvärlden ersätts med raksträcka och att förutsättningarna blir lika för män och kvinnor.
– Jag har vuxit upp med företagare och i ett lastbilsgarage. Jag lever i illusionen att vi lever i världens mest jämställda land och jag förutsätter handlingsutrymme för kvinnor. Det är viktigt att få upp ögonen och skapa förutsättningar för kvinnor att driva livskraftiga och växande företag, säger Christina Hannu.