Kulturhistoria står i fokus

Timmerflottning, skogsindustrihistoria och fisket i älven. Första upplagan av kulturhistoriska veckan har dragit i gång i Kalix och syftet är att förmedla kunskap om kommunens kulturarv.

KULTURENTUSIAST. Magnus Cedergren är en av initiativtagarna till kulturhistoriska veckan som vill förmedla kommunens kulturarv genom olika arrangemang runtom i byarna.

KULTURENTUSIAST. Magnus Cedergren är en av initiativtagarna till kulturhistoriska veckan som vill förmedla kommunens kulturarv genom olika arrangemang runtom i byarna.

Foto: Tomas Nilsson

KALIX2014-07-21 21:34

Magnus Cedergren står i skuggan och vilar sig från den stekande solen. Det är han – ihop med ABF – som är initiativtagare till kulturhistoriska veckan som bjuder på arrangemang runtom i kommunen: från Risögrund och Båtskärsnäs till Töre och Pålänge. Under måndagen hade turen kommit till soldattorpet i Nyborg, där det hölls guidade visningar och kurs i luffarslöjd.

– Tanken med den kulturhistoriska veckan är att lyfta fram det speciella och unika kulturarv som finns runtom i Kalix. Då tänker jag framförallt på den lite bortglömda timmer- och tjärflottningen, skogsindustrihistorien och fisket i älven, säger Magnus Cedergren.

Guidad tur om ett vattenburet kraftverk i Holmträsk på tisdag, bildutställning på Kalix industrihistoria på Filipsborgs herrgård på onsdag och föredrag om tjärflottning och tjärexport i Kamlunge på lördag – det är några av veckans höjdpunkter på schemat, berättar Magnus Cedergren.

– Detta är första året för kulturhistoriska veckan och vi känner oss för hur stort intresset är. Men vi hoppas förstås på många besökare.

En av medarrangörerna till kulturhistoriska veckan heter Anders Pettersson som är ordförande i Ytterbyns hembygdsförening. För ett par år sedan övertog föreningen ansvaret över soldattorpet från kommunen och kulturklenoden har därefter restaurerats och öppnats för allmänheten.

– I torpet bodde en soldat under första halvan av 1800-talet. Han, liksom de andra soldaterna i byn, skulle vara beredd att rycka in ifall kungen samlade ihop sin armé mot ryssarna, säger Anders och pekar på en affisch som visar alla soldater som bott i torpet genom historien.

Torpet är en utmärkt plats för kulturhistoriska arrangemang, menar Anders Pettersson.

– Jag tycker att kulturhistoriska veckan är ett fantastiskt initiativ. Det är viktigt att alla i bygden får reda på sin historia, säger han och berättar ivrigt om ett ordspråk som hänger på väggen hemma:

– Det lyder: ”Det folk som en forntid haft, skall en framtid äga”. Det tycker jag är ett fint citat som visar att vår historia har betydelse.

Besök kulturhistoriska veckan i Kalix 20-26 juli.

Tisdag: Holmträsk Bygdegård klockan 12-15 om Kalix första vattenburna kraftverk

Onsdag: Filipsborgs herrgård klockan 12-15 med bland annat en bildutställning om Kalix industrihistoria.

Risögrunds hembygdsgård klockan 18-20 med visning av historiska varvet

Fredag: Fiskemuséet i Kalix med utställningar och musik klockan 12-15

Lördag: Festplatsen i Kamlunge klockan 14 föredrag om tjärflottningen i Kamlunge forsen

Öppet klockan 12-17 alla dagar:

Englundsgården i Kalix med utställningar och guider i de gamla byggnaderna

Kvarngården i Björkfors med utställning av historiska föremål och bilder

Obemannat museum i en av de små stugorna vid Bruksgatan i Karlsborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!