Kritik mot närsjukhus

Landstingsmoderater besökte Kalix sjukhus i går.De träffade personal och fick en bild av situationen på kommunens största arbetsplats.- Det är pinsamt tyst från kommunledningen i Kalix, säger Mattias Karlsson, oppositionsråd (M).

Jenny Andersson säger att det finns en stor oro avseende de föreslagna nedskärningarna och vad de ska innebära för verksamheten.

Jenny Andersson säger att det finns en stor oro avseende de föreslagna nedskärningarna och vad de ska innebära för verksamheten.

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2011-01-28 06:00

Kalix sjukhus har cirka 430 anställda och det gör det till Kalix största arbetsplats, tätt följd av Billerud Karlsborg med strax över 400 anställda.

Tjänstemannaförslaget går ut på att lägga ned operationsverksamheten och de förhandlingar som pågår om intensivvårdsplatserna, som också påverkar tillgången till narkosläkare, har skapat oro i organisationen.

- Det senaste förslaget, att göra Kalix, Kiruna och Piteå sjukhus till närsjukhus, är inte bra. Ett närsjukhus är en stor, förstärkt vårdcentral. Kalix sjukhus har en väl fungerande och mycket kostnadseffektiv verksamhet, dessutom finns det långa avstånd inom upptagningsområdet östra Norrbotten. Vi kommer aldrig att acceptera den föreslagna försämringen, säger Mattias Karlsson med medhåll av partikamraten Roland Nordin.

Gasa i stället för att bromsa
Mattias Karlsson säger "hade jag varit socialdemokrat eller miljöpartist i Kalix hade jag varit mäkta förgrymmad på mina styrande kamrater i landstinget".

- Det tycks finnas en stor okunskap hos de styrande i Kalix om hur man påverkar politiken. Som kommunalråd har de en skyldighet gentemot medborgarna att agera för att behålla all verksamhet. Klart som tusan att vi genom att skapa en stark opinion kan påverka landstinget precis som vi kan påverka riksdag och regering, det har vi gjort tvärpolitiskt med gott resultat i Luleå upprepade tillfällen, säger Mattias Karlsson och nämner hoten mot tingsrätten och trafikverket - verksamheter som finns kvar.

Moderaterna föreslår att landstinget satsar mer på närsjukvården och samtidigt drar till sig högt kvalificerade läkare inom olika områden för att människor som står i kö i övriga Sverige - och så småningom Europa - ska vilja komma hit för behandling.

Oroliga
Jenny Andersson, intensivvårdssjuksköterska, dyker upp i sjukhuskorridoren.

Hur är stämningen?
- Det är klart att vi är oroliga. Oron handlar främst om vad som händer om vi tappar intensivvårdsplatserna och narkosjouren, dessa hänger ihop. Det här riskerar att dränera sjukhuset på kompetens.

"En gemensam lösning"
Kommunalrådet Ellinor Söderlund (S) säger att arbetet för sjukhuset pågår i det tysta, att partifolk varit på sjukhuset och med hänvisning till moderaternas kritik säger hon "det är lätt att sitta i opposition och ropa".

- Vi kommer inte att ge oss utan strid, vi kämpar för Kalix sjukhus. Nu väntar vi på ett datum för ett möte med landstingsledningen. Även om vi inte kan påverka beslutet, kan vi i alla fall föra dialog och kanske hitta en gemensam lösning.

Kommunalrådet Kenneth Sandberg (MP):

- Vi jobbar för fullt med frågan, vi bildar en bred grupp i den här frågan, det är det mest konstruktiva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om