Linda Frohm och Sandra Bergström, båda (M), står bakom motionen om spåravgifter på Kalix Skidstadion. Spåravgifterna skulle, enligt förslaget, användas till underhåll och reinvesteringar i anläggningarna.
Politikerna har varit överens i frågan som skickats till fritids- och kulturnämnden, som tagit fram förslag på avgifter och rutiner.
Barn skulle fortsatt åka gratis, vuxna skulle betala. Ett säsongskort skulle enligt förslag kosta 300 kronor, ett dygnskort 30 kronor.
När frågan nu är tillbaka i kommunstyrelsen säger de styrande partierna nej till spåravgift.
Erik Söderlund (S):
– Vi i majoriteten yrkar avslag i ärendet. Vi tror att spåravgifter skulle påverka folkhälsoarbetet negativt. Just nu är också dålig tajming, när vi jobbar intensivt med att stärka vårt varumärke och där ingår att Kalix är en levande friluftskommun. Vi anser också att systemet med spåravgifter skulle vara svårt att kontrollera och att det skulle medföra administrativa kostnader.
Linda Frohm är frågande till vad de styrande politikerna yrkar avslag på och hänvisar till att kommunfullmäktige har sagt ja till spåravgifter.
Jimmy Väyrynen (M) påminner om att många skidspår i kommunen även fortsättningsvis skulle vara avgiftsfria, då spåravgiften bara skulle gälla Kalix skidstadion.
Tommy Nilsson (S), kommunalråd:
– Vi vill inte ha spåravgifter på Djuptjärns skidstadion.
Inga-Lis Samuelsson (C):
– Varför skulle just skidåkningen med de faciliteter som finns där vara gratis? I så fall kanske all motionsidrott ska vara det? Det handlar om väldigt mycket pengar.
Katarina Burman (V) har tidigt i processen uppgett att Vänsterpartiet är emot spåravgifter:
– Vi, de styrande partierna, har diskuterat saken vidare och kommit överens om att vi inte vill ha spåravgifter.
Kommunstyrelsen beslutade enligt Erik Söderlunds förslag, oppositionen (M, C, L och SD) reserverade sig mot beslutet.
Linda Frohm säger efter sammanträdet att de inte visste att de styrande ändrat sig, att hon tycker att ett nytt beslut i sista stund inte är ”respektfullt mot demokratin” och att hon hoppas att majoriteten ändrar sig igen när saken kommer till kommunfullmäktige:
– I annat fall kan ärendet återremitteras för att ta fram underlag som styrker att spåravgifter är dåliga för folkhälsan. Hittills har de styrande bara kommit med tyckanden i den frågan.