Kostnaderna för HVB-placeringar fortsätter att öka

Socialnämnden i Kalix väntas redovisa årsresultatet minus tolv miljoner kronor, jämfört budget.Det beror huvudsakligen på att kostnaderna för HVB-placeringar fortsätter att öka.

Maud Lundbäck (S), vice ordförande i socialnämnden och Anna-Greta Brodin, socialchef (till höger) säger att kostnaderna för HVB-placeringar samt försörjningsstöd fortsätter att öka.

Maud Lundbäck (S), vice ordförande i socialnämnden och Anna-Greta Brodin, socialchef (till höger) säger att kostnaderna för HVB-placeringar samt försörjningsstöd fortsätter att öka.

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2013-11-20 19:16

Socialnämndens årsprognos har försämrats med en miljon kronor, jämfört med föregående prognos.

Orsak: HVB-placeringskostnaderna (HVB står för hem för vård och boende) blir ännu högre än tidigare väntat samt HSL-enhetens (hälso- och sjukvårdslagen) överskott blir mindre än väntat.

Försörjningsstödet underskott fortsätter att öka men socialförvaltningens bedömning är att årsprognosen minus 1,5 miljoner kronor håller.

– Både kostnaderna för HVB-placeringarna och antalet placeringar har ökat. Vi hade planerat att ta hem fler ungdomar, det har inte varit möjligt på grund av säkerhetsskäl och andra skäl, säger Anna-Greta Brodin, socialchef, apropå den ekonomiska situationen som var uppe till diskussion på socialnämndens sammanträde på onsdagen.

Så ska kostnaderna minska

Av socialnämndens månadsrapport från oktober år 2013 framgår att åtgärder för en budget i balans är arbete för att fler människor ska komma tillbaka till ordinarie arbetsmarknad för att försörjningsstödet inte ska fortsätta öka, och vidare:

"För att på sikt minska kostnaderna avseende placeringar arbetar Framtidsgruppen inom IFO (individ- och familjeomsorgen) med att minska antalet HVB- och familjehemsplaceringar, främst av barn och unga, bland annat genom att skapa förutsättningar i samverkan med skolan. Vidare arbetar gruppen med att hitta modeller för ett förebyggande arbete så att placeringar förhindras."

Socialnämnden beslutade att de ska fortsätta arbeta för en budgetram som överensstämmer med den verksamhet som enligt lag måste finnas.

Nej till valfrihetssystemet

Politikerna hade också LOV, lagen om valfrihetssystem, på sitt bord.

LOV (infördes januari år 2009) ska vara ett verktyg för de kommuner som vill konkurrenspröva verksamhet genom att låta medborgaren välja utförare, exempelvis inom hemtjänsten.

LOV är ännu inte tvingande, men kan komma att bli det, och i nuläget är det kommunerna som själva avgör om den möjligheten ska finnas lokalt.

Majoriteten i socialnämnden säger nej till införandet av valfrihetssystemet med det huvudsakliga argumentet att införandet medför merkostnader för kommunen.

Kommunfullmäktige har sista ordet om huruvida LOV ska införas i Kalix eller ej.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om