Kostchef dömer ut Billys pizza som lunchmat
En lagstiftning om en lägstanivå för skolmaten.Det kravet kommer nu från kostchefernas branschförening Kost och Näring.Dess ordförande, kostchefen Karin Lidén, är tydlig i sin kritik:- Nu är det nog! Skolmaten är en folkhälsofråga och måste hanteras därefter!
Foto:
De skolor som medverkar i programmet finns i stockholmstrakten och det går inte att säga att problem är de samma här.
Upplägget - färdig mat som levereras till skolorna - är dock identiskt.
Pizzalunchen sågas
Karin Lidén (kostchef i Kramfors) säger att det här är ett vanligt förekommande problem i hela landet.
Kyckling som tillagas, fryses och transporteras runt halva jordklotet är inget problem om köparen försäkrat sig om kvalitén på kycklingen, men Billys pizza till lunch får bottenbetyg.
- Milde himmel! Jag skulle aldrig aldrig drömma om att sätta Billys pizza på matsedeln. Den kan inte leva upp till kraven i riktlinjerna för maten, den innehåller på tok för mycket kolhydrater, för lite protein och säkert för lite järn. Det är ingen lunchmat, säger Karin Lidén som vet varför barnen blir hungriga igen kort efter lunchen trots att de har ätit.
- Den här maten innehåller ofta för mycket snabba kolhydrater som försvinner snabbt.
En lag om maten
Karin Lidén säger att det finns utomordentligt bra skolmat i landet, men tyvärr lika mycket urusel skolmat:
- De kommuner som är sämst är ofta samma kommuner som saknar kostchef och det gör en tredjedel av kommunerna.
Kostchefernas branschförening har gjort gemensam sak med Bert Karlsson.
Förslaget: Lagstifta om en lägstanivå för skolmaten med syftet att undvika orättvisor mellan fattiga och rika kommuner när det gäller näringsvärden, hygien och matmiljöer.
- Våra krav kan låta självklara, men i praktiken är gapet mellan politiska ambitioner och verkligheten avgrundsdjupt. Skolmaten har väldigt låg status i kommunerna, ofta känns det som om allt annat är mycket viktigare. Är verkligen avlopp, vägar, idrott och IT-frågor viktigare än att ge våra barn bra mat och en bra matmiljö, säger Karin Lidén.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!