Körsång är rena Lyckan för Kalixpensionärerna

KALIX. Att vara med i PRO-kören Lyckan är speciellt - rent av underbart. Det tycker Folke Blomdahl och Maud Wikström som båda tillhör körens stöttepelare.- Det finns inte ord för hur trevligt och roligt det är, säger Maud Wikström.

Det ger guldkant åt tillvaron att vara med i Lyckan, tycker Folke Blomdahl och Maud Wikström.  FOTO: BOSSE JOHANSSON   FOTO: bosse johansson

Det ger guldkant åt tillvaron att vara med i Lyckan, tycker Folke Blomdahl och Maud Wikström. FOTO: BOSSE JOHANSSON FOTO: bosse johansson

Foto: bosse johansson

Kalix2008-06-05 06:00
Hon håller i körens festkommitté och får även utlopp för sin skådespelarlusta, genom att framföra sketcher på körens sammankomster.
- Festkommitten är viktig för sammanhållningen och trevnaden. Dessutom ser vi till att Lyckan klarar ekonomin, har pengar för att göra resor.
Just resorna har blivit något av ett kännetecken för PRO-kören Lyckan.
- Utbytet med andra körer är roligt och givande. Vi har varit i Vasa två gånger och i Amerika. Det var 1992, vi flög till Seattle och åkte buss längs Stillahavskusten till San Francisco, minns Folke Blomdahl.
Viftande handen
Indianerna i Nevadaöknen dansade för Kalixborna, vars dirigent Markku Putila fick hedersnamnet Viftande handen.
I maj i år gick resan i österled - till Karleby i Finland. Även nu var Markku Putila dirigent och Gunvor Lampa ackompanjerade på piano.
Pensionärskören i Karleby heter "Vi norrifrån" och verkar för att svenska språket ska fortleva i svenskbygden.
- Det var otroligt trevligt folk, säger Maud Wikström. Jag kände oooh, det är så man ska behandla sina gäster. Dom hade bankett för oss också. Med god mat, gåvor och många vackra tal.
Rosenkören
Lyckan bildades 1986 genom sammanslagning av PRO-körerna i Kalix och Karlsborg. Folke Blomdahl har varit med sedan 1991, dessförinnan var han med i Rosenkören i 15 år.
- Många som var med i Rosenkören är med i Lyckan nu. Den är speciell eftersom bara pensionärer får vara med, säger Blomdahl.
Han är kontaktperson för Lyckan som har 45 medlemmar i dag. En oinvigd undrar förstås varför det är så speciellt att sjunga i kör, att vara med i Lyckan.
- Jag har varit med sedan 1991 och det är fantastiskt, underbart, säger Maud Wikström entusiastiskt.
Ett annat liv
- Man får ett annat liv då man är med. Man vill inte missa ett enda övningsrep, kan offra vad som helst för att vara med.
Hennes make Sigurd Wikström är också med i Lyckan.
- De flesta är kvinnor men männen har en lika viktig roll. Och alla karlarna sjunger i stämma, det är ovanligt i en PRO-kör, säger Maud Wikström.
- Men det är besvärligt att sjunga i stämmor. Det krävs mycket träning för att hålla tonen, att inte falla in i andras stämmor, tillägger Folke Blomdahl.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om