Inför valet hösten 2014 gjordes en undersökning av jämställdheten inom alliansen. En undersökning som S-kvinnorna presenterade vid den politiska veckan i Almedalen. Därefter har S- klubbarna runt om i landet uppmanats att kontrollera jämställdheten i sina kommuner.
– Vi har ett besiktningsprotokoll och det ger en väldigt bra bild av hur det ser ut. Det ska vara lätt att mäta, analysera och följa upp, säger Susanne Andersson (S), förbundssekreterare för S-kvinnorna i Sverige och kommunfullmäktiges ordförande i Kalix.
I Kalix är besiktningen klar. Betygen är godkänt, ombesiktning och körförbud, som vid vilken besiktning som helst.
Susanne Andersson (S) berättar att hon brinner för jämställdhetsfrågor. Hon får ibland - som så många andra som arbetar med jämställdhet vittnat om - frågan om hon är manshatare.
– Vi älskar våra män men vi vill ha halva makten, säger hon.
Besiktningen är klar i Kalix, den ger varierande resultat. Kommunen erbjuder ob-förskola så där får kommunen godkänt.
– Det är en viktig jämställdhetsparameter som ger förutsättningar till att jobba, säger Susanne Andersson.
Hon vill dock att informationen om ob-förskola ska bli tydligare och enklare att hitta på kommunens hemsida.
– Nu finns ob-förskola på Lyrans förskola. Det är bara hälften av Sveriges kommuner som har barnomsorg på obekväm arbetstid.
En annan parameter vid besiktningen är rätt till heltid. I Kalix finns ett politiskt beslut om kommunanställdas rätt till heltid, men det är inte helt genomfört.
– År 2010 arbetade 33 procent deltid, år 2014 var siffran 21,3 procent så vi ser förbättringar åt rätt håll. Vi har inte nått ända fram, det är en fråga att jobba vidare på. Vi behöver också analysera vad deltiderna beror på.
I hela Sverige arbetar var tredje kvinna och var tionde man deltid.
– Vi har i Sverige 200 000 ofrivilligt deltidsarbetande, framför allt kvinnor, det är ett bekymmer och som i slutändan drabbar genom låg pension. Vi vill lagstifta om rätten till heltid och regeringen har gett Sveriges kommuner och landsting uppdraget att se över heltidsfrågan, det är bra.
En annan besiktningspunkt är delade turer. Kalix har beslutat att ta bort delade turer. I Sverige arbetar omkring 100 000 personer delade turer, främst busschaufförer och personal inom äldreomsorgen.
– Men det finns fortfarande delade turer i Kalix. Det är svårt att få ett fungerande familjeliv med delade turer. Den längre pausen på i genomsnitt fyra timmar har 80 procent ingen ersättning för. För dem som pendlar till sitt jobb blir det väldigt långa arbetsdagar och personen stannar ofta de fyra paustimmarna på jobbet, det kan bli en arbetsdag från 7 till 19.
Även bland lönerna finns det fortsatta skillnader mellan kvinnors och mäns löner. Nu finns det ett lönegap på 5 procent.
– Vad är det som gör detta? Vi måste arbeta mycket med lönerna och årliga lönekartläggningar. Här får Kalix kommun ombesiktning.
Susanne Andersson konstaterar att lönegapet i Sverige totalt är än högre 14 procent och att om lönegapet omvandlas till arbetstid skulle kvinnor får gå hem klockan 15.56 om arbetsdagen är från 8 till 17.
Körförbud får kommunen vad beträffar SMS-vikariat. SMS-vikariat orsakade ett ramaskri när det infördes i Kalix och NSD berättade om uppretade och besvikna vikarier.
– Handels har gjort en utredning som visar att man har i genomsnitt 15 sekunder på sig att svara, det är en oerhörd stress, jag tror att det leder till att människor blir sjuka. Vikariepooler är mycket bättre, säger Susanne Andersson.
Nu står det klart att sms-sättet inte heller är bra för jämställdheten.
– Kommunen anskaffar vikarier via sms och det är inte bra, det är en stor stressfaktor för många personer. Jag har pratat med kommunalråd Ellinor Söderlund om detta men de har inte hunnit börja utreda det än.
Kommunen har inte heller arbetskläder till alla yrkesgrupper och från 1 januari 2016 är det lag på att erbjuda arbetskläder inom hemtjänst, särskilda boenden och LSS.
Speciellt kvinnor drabbas också av osäkra anställningar i form av visstidsanställningar, ytterligare någonting som ingick i jämställdhetsbesiktningen.
– Olika anställningsformer staplas på varandra, vikariat och visstidsanställningar och det har vi i Kalix. Det finns ett lagförslag att minska visstidsanställningarna och EU-kommissionen hotar med att stämma Sverige om vi inte slutar missbruka visstidsanställningarna. Att ta bort detta i Kalix gör kommunen mer attraktiv.
Ombesiktning blir det vad gäller sjukskrivningarna som liksom i övriga landet ökar också i Kalix.
– År 2014 hade vi en sjukskrivning på 5,62 procent nu i halvårsrapporten är den över 6, trenden går upp och det är främst psykisk ohälsa och bland kvinnor. Vi måste jobba mycket med rehabiliteringar och att se över arbetsmiljöer, har vi för slimmade organisationer?
Hon konstaterar att arbetsmiljön hänger samman med sjukskrivningstal och ohälsa.
– För trivsel är självbestämmande viktigt för att känna arbetsglädje. Det man bestämmer över själv är mycket lättare att gå till och arbetsglädje är jätteviktigt.
Nu genomgår 250 av Sveriges kommuner besiktningen.
– Vi samlar in resultaten och försöker påverka, säger Susanne Andersson.