Kommunledningen startar insamling till barnhem
Intrycken från ett barnhem etsar sig på näthinnan, de går aldrig att glömma.Det är grunden till Kalix kommuns engagemang för de övergivna barnen i Kampala, Uganda.- Det vore underbart att få se glädje i barnens ansikten, säger kommunfullmäktiges ordförande Evert Nilsson (s).
Foto:
De besökte då en rad offentliga instanser och flera skolor - och barnhem.
- Vi hade varit på en skola och sett de strålande glada barnen just innan och kontrasten var enorm. Det var väldigt mycket sorg i de ögon vi mötte på barnhemmet. Personalen som tog hand om barnen hade mycket känsla för barnen, men deras förutsättningar är allt annat än goda, säger Evert Nilsson som tillsammans med vice kommunalrådet Sonia Harr (s) började fundera på vad de skulle kunna göra för barnen.
Leksaker och barnkläder
Idén är insamling av leksaker och barnkläder, och alla kalixbor bjuds in att vara med.
Kalix kommun samarbetar med Röda Korsets Kupan, som åtagit sig att ta emot sakerna som sedan ska skickas till Kampala med den grupp elever, politiker och tjänstemän som åker dit i juni för att vara med i VM i samarbete.
De kommer sedan att leverera allt till barnhemmet Naguru Reception Centre.
Omkring 200 kilo extra - alltså saker till barnhemmet - räknar de med att delegationen på ett tiotal personer ska få med sig.
Förhoppningen är att föreningslivet också ska vilja vara med på detta.
Vid barnhemmet, som har plats för 100 barn men hyser 200 barn, finns en färdig grund för att bygga ännu ett barnhem. Men, inga pengar för färdigställandet.
Den dagliga tvättmängden är enorm och allt tvättande sker för hand, behovet av en tvättmaskin är uppenbart. Men, det finns inga pengar till en tvättmaskin.
- Jag hoppas att Lions, Rotary och kanske fler loger ska vilja bidra, säger Evert Nilsson.
Det finns säkert de som ifrågasätter om detta är en fråga för Kalix kommun.
- Vi satsar inga kommunala pengar, allt finansieras via bidrag från SalaIda, och kan vi få projektpengar kan vi väl göra något bra för människorna i Uganda, säger Evert Nilsson som ser kontaktbyggandet som oerhört värdefullt.
Sonia Harr säger att intrycken från Uganda är med henne varje dag, och att det finns ett värde i att öka toleransen mot människor som inte ser ut som vi - men i mångt och mycket är som oss.
- Vi informerar gärna om vårt besök i Kampala och det är nog vägen till förståelse, säger Sonia Harr.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!