Kommunerna låser av säkerhetsskäl

Allt fler kommuner låser dörren. Istället för att gå rätt in så krävs ett stopp vid receptionen.

Foto:

KALIX2019-10-13 07:00

– Det handlar om säkerhet, säger Tommy Nilsson (s), kommunalråd.

De offentliga verksamheternas hus, kommunhusen, blir i snabb takt allt mindre öppna och tillgängliga. Låsta dörrar, väntrum och receptionister bakom skottsäkra glas välkomnar vid majoriteten av länets kommunhus. För att komma vidare krävs att bli hämtad och personen följs efter mötet ut igen. En stark kontrast till för bara några år sedan, då medborgarna fritt kunde vandra runt i kommunhusen.

– Vi har stängt dörrarna det handlar främst om säkerhet. Vi har ett helt annat säkerhetsläge i världen, riket och kommunerna, säger Tommy Nilsson.

Han ser enbart fördelar.

– Nu blir alla som kommer hit mottagna. Tidigare mötte jag ofta medborgare som irrade runt. Det här innebär ökad service.

Tommy Nilsson säger att det ger mer arbetsro.

– Det har blivit mer strukturerat, det går bättre att planera sin dag. Om någon kommer till receptionen och frågar efter mig kan jag gå dit eller meddela att jag återkommer senare, det är bättre ordning på det här viset.

När Övertorneå kommun låste blev reaktionerna inte odelat positiva.

– Det finns de som tycker det är barnsligt i en sådan liten kommun som vår. Det var lite gnäll i början men nu har medborgarna vant sig, säger Lena Isaksson, receptionist.

Haparanda kommun har inte låst, de har istället flyttat receptionen till bottenvåningen.

– Det är mycket trevligare för besökare att mötas av oss, än som tidigare då de möttes av döda fiskar i ett akvarium och var tvungna att ta sig upp en våning före någon sade hej, säger Lasse Stenman, vid receptionen.

Samtal pågår om att sätta upp en plexiglasskiva och dörr så att receptionisterna ska släppa in besökarna manuellt.

– Vi har inte haft någon riktig kris, men några incidenter. Bara att flytta ned receptionen har gjort att vi har bättre koll, säger Lasse Stenman.

Säkerhetsansvarig vid Kalix kommun är Patrik Fallström, han säger att det handlar om tre saker.

– Att låsa är en säkerhetsåtgärd för att höja den personliga säkerheten för personalen, det är också ett sätt att höja servicegraden då någon alltid tar emot besökarna och ur brandsäkerhetssynpunkt behöver vi veta vilka som finns i huset, säger Patrik Fallström.

Tommy Nilsson säger att det har funnits osäkerhet bland personalen.

– Speciellt om kvällarna när personal har varit kvar har de kunnat känna oro för att någon skulle dröjt sig kvar i huset, säger Tommy Nilsson.

Så gör din kommun:

Kalix: Låst

Haparanda: Öppet, men överväger att låsa.

Övertorneå: Låst

Pajala: Låst

Gälligare: Låst

Kiruna: Låst

Luleå: Varierar beroende på verksamhet. Exempelvis har ekonomikontoret öppna dörrar.

Överkalix: Låst

Boden: Låst

Älvsbyn: Öppet. Socialkontoret har låst.

Jokkmokk: Öppet. Jokkmokk låste kommunhuset i två år, nu har de valt att åter öppna så att medborgarna fritt kan röra sig i kommunhuset.

Arjeplog: Öppet, överväger att låsa.

Arvidsjaur: Låst

Piteå: Låst

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om