"Det här är Kalix viktigaste dokument"

Hur ska Kalix se ut i framtiden? Vilka områden ska bebyggas, vilka ska bevars? Kommunen har bjudit in medborgarna att tycka till om den nya översiktsplanen.

Sandra Nilsson, Kalix kommun, håller i arbetet med den nya översiktsplanen.

Sandra Nilsson, Kalix kommun, håller i arbetet med den nya översiktsplanen.

Foto: Privat

Kalix2021-10-20 13:00

Bevara Vassholmen som ett grönområde. Bygg billiga bostäder i centrum och hus vid vattnet. Utveckla Strandängarna med fler stugor och badstrand, större lekplats och fler lekplatser samt fler aktiviteter för barn och ungdomar.

Det var några av de förslag som kom in genom den medborgardialog som Kalix kommun har genomfört mellan 15 juni och 15 september inför sin nya översiktsplan.

Kalix senaste översiktsplan är från 2009 och nu är det hög tid att ta fram en ny, ett arbete som innebär en lång process, berättar Sandra Nilsson, samhällsplanerare vid samhällsbyggnadsförvaltningen och den som leder arbetet med planen. Bakom sig har hon en politiskt tillsatt arbetsgrupp.

Att ha en översiktsplan är en lagstadgad skyldighet, berättar hon.

– Kommunen ska kunna visa en långsiktig strategi för hur man planerar för mark- och vattenområden, var man ska placera bostäder och var det är lämpligt att bevara grönområden för att främja biologisk mångfald och friluftsliv. Det är kommunens viktigaste dokument.

I arbetet har kommunen skyldighet att ta in medborgarnas synpunkter vid ett par tillfällen. I Kalix bestämde man sig för att i ett tidigt skede genomföra en medborgardialog.

– Vi vill veta vilka frågor Kalix invånare tycker är viktiga att ta med sig.

De gick ut med en enkät i pappersform men provade också att göra en digital medborgardialog för första gången. 

I interaktiva kartor kunde de svarande markera platser som de tycker är värda att bevara, som behöver förändras, som är lämpliga att bygga på och platser som känns otrygga.

– Det kan handla om till exempel dålig belysning eller osäkra trafiklösningar.

Invid kartan fanns möjlighet att utveckla sina funderingar i text. De fick också svara på frågorna: "Vad är det bästa med Kalix?" och "Vad kan förbättras?"

380 svar kom in, varav 342 digitala. Dessutom har eleverna på medieprogrammet kompletterat med intervjuer med Kalixbor som de har sammanställt. 

57 procent av de svarande var kvinnor, något hon ser positivt på.

– Kommunens vision är att få kvinnor att flytta hit och att stanna kvar, så det var väldigt kul. I vanliga fall när man har samrådsmöten brukar män oftast vara överrepresenterade.

Många högstadie- och gymnasieelever svarade också.

Så småningom ska arbetet resultera i ett dokument med tillhörande karta där områden för olika ändamål är utpekade – exempelvis bostäder, industrier och vad som ska bevaras.

– Planen är inte juridiskt bindande, men står det något i översiktplanen om ett område, en utvecklingsinriktning, så väger det väldigt tungt för ett framtida beslut. Den är också viktigt för att få snabbare i processer för bostadsbyggande när man börjar med en detaljplan.

Inom kort ska allmänhetens synpunkter publiceras på kommunens hemsida i form av en karta tillsammans med de svar som kommit in som berör de olika områdena.

Hur tungt väger allmänheten synpunkter?
– Det är upp till politikerna att ta ställning till. En del synpunkter berör kanske någon viss förvaltning mer än översiktsplanen och jag kommer redan nu se till att de i så fall kommer till rätt förvaltning.

Vad tycker du om det här sättet att jobba?
– Det är jätteviktigt för demokratin att man får komma till tals redan i ett tidigt skede för att ha större möjlighet att påverka, säger Sandra Nilsson.

Synpunkter på Kalix

Det här var det som invånarna i Kalix tyckte var bäst med sin kommun:

Naturen, närheten till älven och havet, skärgården, badplatserna, strandpromenaden, friluftslivet, Vassholmen, lugnet, slalombacken, Malören, skolan, enkelheten, Storön, skogen, tryggheten.

Det här var några områden och företeelser som kan förbättras:

Vägar, bättre för ungdomar, byarna, lekparkerna, Vassholmen, skärgården, butiker, tomter, belysning, cykelvägar, campingen, park, sittplatser, restauranger, grillplatser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!