"Bekräftat sjuka syns ute på samhället"

"Om jag hade haft befogenhet att stänga ned samhället så hade jag gjort det, tyvärr har jag inte det." Orden kommer från kommunalrådet Tommy Nilsson (S) som rasar över att restriktionerna avseende covid-19 inte efterlevs.

"Jag känner en djup oro. Vi vet att antalet smittade ökar, vi måste få fast smittan nu och det gör vi bara genom att följa alla restriktioner" säger Tommy Nilsson.

"Jag känner en djup oro. Vi vet att antalet smittade ökar, vi måste få fast smittan nu och det gör vi bara genom att följa alla restriktioner" säger Tommy Nilsson.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2020-06-18 12:04

Vi har berättat att Regionen uppgett att det finns mellan 60 och 70 bekräftade fall av covid-19 i Kalix. Antalet bekräftat smittade har tredubblats på kort tid.

– Vi är oroliga, läget är allvarligt, sade Moa Bjerner, verksamhetschef IVAK och medicinkliniken.

Tommy Nilsson säger att kommunen får signaler om att människor inte respekterar restriktionerna:

– Det gäller i samhället, på affärer men också på våra boenden. Anhöriga vill hämta ut sina anhöriga och respekterar inte skyddet som ordnats för att de ska kunna sitta ned och prata. Jag har också nåtts av uppgifter, via sociala media, att människor som är bekräftat sjuka syns på samhället. 

Vad tänker du kring det?

– Om jag hade haft befogenhet att stänga ned samhället så hade jag gjort det, tyvärr har jag inte det. Jag känner en djup oro. Vi vet att antalet smittade ökar, vi måste få fast smittan nu och det gör vi bara genom att följa alla restriktioner, säger Tommy Nilsson som fortsätter:

– Jag är orolig både som kommunalråd och privatperson. Det är oerhört viktigt att alla sköter sig nu. Det måste bli en midsommar då vi inte samlas i stora grupper. Om vi gör det här bra så kanske vi kan fira nästa midsommar på vanligt sätt.

Anna-Lena Andersson, socialchef:

– Jag är djupt ledsen, djupt bedrövad. Vi har jobbat och jobbar stenhårt, nu måste allmänheten göra sin del.

Vad händer?

– Anhöriga vill göra avsteg och ta hem sina anhöriga från särskilda boenden, anhöriga respekterar inte plexiglaset som vi skaffat för att de ska kunna träffa och prata med sina anhöriga, säger Anna-Lena Andersson som tillägger att de allra flesta sköter sig avseende ovan nämnda, men att alla måste göra det.

– Jag tycker att det är bedrövligt att det finns människor som vill strunta i restriktionerna, det är nolltolerans på ett sådant beteende. Vi har lyckats avbryta hemtagande av anhöriga, så det har inte hänt, det vore en stor riskfaktor att ta hem anhöriga nu. Vi vet att äldre är en riskgrupp, vi vet att det är hög dödlighet bland dem om de får covid-19, det finns bevis för det i hela Sverige och hela världen.

– Mina egna reflektioner när jag är ute på samhället är att många människor inte håller avstånd, jag skulle in i en butik härom dagen men vände i dörren, säger Anna-Lena Andersson.

Anders Nystedt, smittskyddsläkare, säger att det inte är aktuellt med någon stängning i Kalix från smittskyddets sida:

– Kommunen kan vidta åtgärder på samma vis som man gjort i Gällivare. Att man minskar risken för folksamlingar genom att stänga verksamheter – det är ingen dum idé. Det viktiga ur smittskyddssynpunkt är att man håller distansen och att man håller sig hemma om man är förkyld och kan Kalixborna fixa det själv så kommer det inte att behövas några åtgärder från smittskyddet. Om Kalix kommun vill stänga ställen där det ofta och lätt blir folksamlingar så visst absolut, men jag tycker också att medborgarna kan sköta det själva.

Så du ser inte att man behöver några ytterligare åtgärder utöver de rekommendationer som finns?

– Jag säger kanske inte det utan det där är upp till kommunerna att sköta, men skulle de inte sköta det då skulle jag klaga på dem. Men jag tycker att Kalix kommun sköter det där alldeles utmärkt och vill man ta den typen av beslut så är det inte fel, säger Anders Nystedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!