Thomas Beyer inleder brevet med att tacka Midsummer Sail som har medfört ökat intresse för Wismar, han beskriver att det finns ett stort intresse för att följa tävlingsstarten från piren i Wismar.
Robert Nowatzki är grundare av Midsummer Sail som går från Wismar till Töre, förra årets upplaga var den femte i ordningen.
Midsummer Sail beskrivs som en höjdpunkt under sommaren i Wismar och att evenemanget förbinder dem i södra delen av Östersjön med oss i den norra delen av Östersjön och önskemålet är att förbindelsen och traditionen kan byggas vidare på.
Borgmästaren berättar att de har fått ekonomiskt stöd från EU som har gjort det möjligt för dem att finansiera förbättringar i anläggningar, exempelvis för gästseglare, och att de stöttat projekt för att återuppbygga gamla magasin till semesterbostäder.
Beskrivningen är att det inneburit att butiker kunnat öppna år efter år och att den gamla hamnen nu är en av de mest attraktiva destinationerna för gäster och lokalbefolkningen.
Bland framtidsplanerna uppges att fördjupa fraktpassagen, inte bara för fraktfartyg utan även för kryssningsfartyg, för att fortsätta utveckla Wismar som en modern Hansastad.
Borgmästaren avslutar brevet med att han ger Kalix sitt fulla stöd och önskar lycka till med att söka EU-finansiering i syfte att bygga upp den marina infrastrukturen i Töre.
Tommy Nilsson säger att Kalix kommun har bjudit in Thomas Beyer till att träffas i Töre, i samband med att segelbåtarna kommer in.
– Det gick inte förra året och inte i år, men när coronarestriktionerna hävs ska vi träffas och utbyta erfarenheter.
Tommy Nilsson säger vidare att arbetet i Töre är i gång, att Törebygdens framtid jobbar med frågan om att söka EU-medel och att Kalix kommun ska vara med där.
– I första skedet handlar det om att kunna ta emot fler båtar och ordna med servicehus.
Möjligheterna i Töre?
– Töre har ett strategiskt läge, vi ser stora möjligheter där. Midsummer Sail är en del av turistnäringen i stort, vi ser att båtägare gärna stannar några dagar i Kalix kommun, säger Tommy Nilsson.
Kristina Enholm, ordförande i Törebygdens framtid, säger att dragkraften i projektet är gula bojen - Bottenvikens nordligaste punkt.
– Vi är i full gång, och det här arbetet är embryot i Töre sjöstad som vi också fortsätter jobba med.