Kommunalrådet: "Vi har hamnat rätt"

Det finns en årlig marknadsefterfrågan på 30 till 40 bostäder i Kalix kommun och det finns potential i att prioritera familjebildare. Det är slutsatser i bostadsmarknadsanalysen. "Alla pusselbitar har verkligen fallit på plats nu" säger kommunalrådet Tommy Nilsson (S).

Sven Nordlund, Tommy Nilsson och Katarina Burman säger att rapporten stärker dem i satsningen på nya villor.

Sven Nordlund, Tommy Nilsson och Katarina Burman säger att rapporten stärker dem i satsningen på nya villor.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2021-03-31 20:00

Konsultföretaget Juni strategi och analys AB har, för Kalix kommun, gjort "Bostadsmarknadsanalys av Kalix kommun".

Djupintervjuer med nyckelpersoner vid kommunen, lokala mäklare och attitydundersökning med 500 Kalixbor ingår.

Bland slutsatserna och rekommendationerna i rapporten:

"Juni strategi bedömer att det för kommunens fortsatta arbete, finns en stor potential att prioritera målgruppen familjebildare. Dels utifrån hur den demografiska strukturen väntas förändras, men också kopplat till de starkare flyttströmmarna från urbana lägen till mer perifera lägen som observeras på flera håll i landet" och vidare:

"Juni strategis analys resulterar i en möjlig absorptionsförmåga av nyproduktion om cirka 30-40 bostäder per år, vilket ger belägg för att Kalixbos uppdrag om att bygga cirka 25 bostäder per år är möjligt. Men! Både sett till den beräknade efterfrågan inom kommunen och bland möjliga inflyttare bedöms efterfrågan på småhus vara dominerande."

Tommy Nilsson säger "rapporten stärker oss i övertygelsen att vi har hamnat rätt", med hänvisning till kommunstyrelsens beslut att kommunen ska iordningställa 14 tomter och bygga på nio av dem om de inte blir sålda inom sex månader:

– Det känns bra att vi har rapporten och jag hoppas att oppositionen nu också ska se att vi behöver bygga i Kalix.

Sven Nordlund (Mp) säger att det är känt att många unga barnfamiljer efterfrågar nyare villor:

– Ska vi få barnfamiljer att vilja bosätta sig här är det till stor del villor som behövs. Många vill att villan ska vara modern och helst inte medföra renovering.

Den politiska oppositionen, alla partier utöver styrande (S), (V) och (Mp), har sagt nej till de styrandes förslag, som blev kommunstyrelsens beslut.

Ett återkommande argument har varit att kommunal villabebyggelse är att riskera skattebetalarnas pengar.

– Det är en extremt liten risk och om man misslyckas så har man i alla fall försökt, säger Sven Nordlund.

– Det gäller att mäta risker mot varandra. Det är klart det finns en risk att vi inte får fullt ut ekonomisk täckning för villorna, men det är också en risk med att inte satsa och fortsätta att minska i befolkning, säger Katarina Burman (V).

Kommunfullmäktige har frågan på bordet den 12 april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!