Kommunalrådet ska få ordning på kyrkorådet

ÖVERKALIX. Kommunalrådet i Överkalix, Leif Nilsson, blir nu också ordförande i kyrkorådet. Vice ordförande blir centerpartisten Folke Sakari.- Vi har ett stort arbete framför oss, säger Leif Nilsson, som samtidigt trappar ned på näringslivsarbetet.

Leif Nilsson blir ordförande och problemlösare i ett handlingsförlamat kyrkoråd.FOTO: Pär Bäckström

Leif Nilsson blir ordförande och problemlösare i ett handlingsförlamat kyrkoråd.FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

Kalix2008-05-29 06:00
Leif Nilsson nominerades på socialdemokraternas medlemsmöte i måndags. Då partiet har egen majoritet i kyrkofullmäktige, som utser kyrkorådets ordförande, blir extra kyrkofullmäktigemötet den 3 juni närmast en formsak.
Leif Nilsson övertar kyrkorådets ordförandeklubba efter Per-Gösta Andersson som hoppat av efter turbulensen i församlingen.
"Bästa lösningen"
Till ordinare ledamot efter Tord Henriksson, som också hoppat av, har socialdemokraterna nominerat Jeanette Hademalm Berg.
"Detta är mycket viktiga förtroendeuppdrag och man kan inte hasta fram nya namn till dessa poster. Därför har vi låtit det ta den tid det tar, för att så säkert som möjligt hitta den bästa lösningen...På detta sätt är vi övertygade om att kyrkorådet kommer att fungera på ett utomordentligt sätt", skriver arbetarekommunens ordförande Birgitta Persson i ett pressmeddelande.
Tord Henriksson var vice ordförande i kyrkorådet och den posten är nu vikt för Folke Sakari, på förslag av både centern och socialdemokraterna.
Problemlösare
Leif Nilsson och Folke Sakari träffade församlingens personal på tisdagen. Närmast gäller det nu att lösa de problem som vuxit då kyrkorådet varit handlingsförlamat.
- Framför allt ska vi jobba med arbetsmiljön. Få en bra organisation för personalen som måste få arbetsglädje och trygghet i arbetet, säger Leif Nilsson.
Dessutom ska kyrkoherde- och kantorstjänsterna tillsättas, och kyrkan få fjärrvärme.
Kristen tro
Leif Nilsson ser fram emot ordförandeskapet:
- Jag har kristen tro så det här känns naturligt för mig.
Han sitter numera inte i styrelsen för Överkalix Utvecklings AB och arbetar därför inte operativt med etableringsfrågor:
- Däremot har jag en nära dialog med Utvecklingsbolaget och främst vår näringslivsutvecklare. Det har därför gjort det möjligt för mig att avsätta tid och engagemang för detta nya uppdrag i kyrkan, skriver Leif Nilsson i sin blogg på NSDs webbtidning för Kalix/Överkalix.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om