Carl Otto Gählman, Framtid i Kalix, säger att de följt frågan från Förvaltningsrätten till Hovrättens dom som kom för två veckor sedan.
– Vi är kritiska till hur kommunen hanterat saken, vad var det som gjorde att de valde att driva frågan? Vi har påpekat behovet av juridisk kompetens vid kommunen, och här kan man fråga sig om någon sakkunnig ens tillfrågats? Var och en kan förstå att det inte är tillåtet att dela upp en affär på det här viset, att det är ett uppenbart försök att kringgå lagstiftningen, säger Carl Otto Gählman.
Tommy Nilsson säger att de ansåg att frågan är principiellt viktig, varför kommunen valde att driva den.
– Vi hade aldrig gått vidare med saken om vi inte hade haft försäkring, säger Tommy Nilsson.
Maria Henriksson säger att de ville få svar på om varje nämnd kan vara en egen upphandlande enhet, att hon tycker att domen inte ger svar på den saken, och apropå juridisk expertis att landets bästa jurister i frågan varit involverade.
Hon säger vidare att anledningen till att kommunen inte gjorde om den samlade upphandlingen, som de först gick ut med, är att den hade tagit längre tid och kostat mer pengar.
– Det finns exempel på domar som gått vår väg. Det här att varje nämnd är en egen upphandlande enhet finns i alla större städer och vi har beslut om att det är så i Kalix också. I domen sägs att avtalen är så nära varandra i tid, men det är för att behoven fanns samtidigt, säger Maria Henriksson.
Kalix kommun har beslutat att inte driva saken vidare.