Kommunalrådet hoppas på vindkraftssatsningen

Kommunalrådet Tommy Nilsson (S) är positiv till en vindkraftspark till havs utanför Kalix och hoppas att satsningen blir av.

Tommy Nilsson kommunalråd (S) i Kalix hoppas att vindkraftssatsningen utanför Kalix kust ska bli av.

Tommy Nilsson kommunalråd (S) i Kalix hoppas att vindkraftssatsningen utanför Kalix kust ska bli av.

Foto: Ulrika Vallgårda

Kalix2022-05-24 10:30

I Sverige finns än så länge endast ett par småskaliga havsbaserade vindkraftverk – i Öresund och utanför Gotland – men så sent som i april beslutade regeringen att snabba på utvecklingen. 

– Vindkraft är en grön och billig elproduktion, som kan komma i gång snabbt. Vi ska se till att invånarna i kommuner som säger ja till vindkraft får ökade fördelar. Dessutom ökar vi takten för vindkraft som byggs långt ute till havs, som generellt varken hörs eller syns från land, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll i ett uttalande på regeringens hemsida.

Branschorganisationen Svensk Vindenergi har låtit Thema Consulting Group studera hur stort Sveriges behov av fossilfri el kan bli till följd av klimatomställningen och hur stor del av behovet som kan mötas av havsbaserad vindkraft och i Themas rapport från oktober 2021 beskrivs den havsbaserade vindkraften. Den bygger på samma teknik som vindkraft på land, men förankras istället genom fundament på havsbotten. 

Flytande vindkraftverk förekommer, men den tekniken är ännu inte lika mogen. 

Vindförhållandena till havs är ofta goda och det går dessutom att ha större turbiner, förklarar man i rapporten, och därför behövs det färre antal vindkraftverk för att producera lika mycket el. Däremot är kostnaderna för installation och drift dyrare till havs och det krävs att elnätet byggs ut.

Thema räknar med att havsbaserad vindkraft kan stå för 45 procent av elbehovet år 2050.

Fortfarande har kommunerna vetorätt till vindkraft, men kommunalrådet Tommy Nilssons grundinställning är att han hoppas att det ska bli av.

– Vi behöver den här elkraften för omställningen till fossilfri energi. Det skulle också göra Kalix ännu mer intressant som etableringsort för gröna industrier. Sedan får vi väl se vad man kommer fram till i miljökonsekvensbeskrivningen. Det är ju en lång tillståndsprocess, säger han.

Om det skulle byggas kommer det att generera 20-30 miljoner kronor i bygdemedel som kan fördelas till föreningar eller utveckling av näringsliv, poängterar han.

Är det något i miljön du är orolig för?
– Det är Mark- och miljödomstolen som tar fram underlaget för beslutet tillsammans med bolaget, länsstyrelsen med flera myndigheter och genom samrådet. Vi litar på det. Det som är viktigt nu är att alla som har möjlighet går på samrådet på folkhögskolan 30-31 maj och ställer sina frågor runt miljön och annan påverkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!