Klart: Höjda politikerarvoden i Kalix

Nya, högre arvoden för politikerna i Kalix är nu klara. Politikerna är inte överens om hur höga sammanträdesarvodena ska vara. "Vi måste ta i beaktande var pengarna kommer ifrån" säger Jimmy Väyrynen (M) som pläderar för en mindre höjning än den som blir verklighet.

"Många andra kommuner gör årligen översynen och det kanske vi också borde göra, vi hade släpat efter" säger Maud Lundbäck.

"Många andra kommuner gör årligen översynen och det kanske vi också borde göra, vi hade släpat efter" säger Maud Lundbäck.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2022-02-07 20:21

Norr Media har berättat att Kalix kommun står inför att höja politikerarvodena.

Det handlar dels om ordförandenas arvoden och där är politikerna överens, dels om sammanträdesarvodena där de inte är överens.

De styrandes förslag är att sammanträdesarvodet ska vara 400 kronor första timmen och sedan 150 kronor i timmen de påföljande timmarna.

Moderaterna yrkar på att sammanträdesarvodet ska vara 300 kronor första timmen och sedan 130 kronor i timmen de påföljande timmarna.

Carl Otto Gählman (FiK) yrkar, utan gehör, på att beslutspunkten ska bordläggas med hänvisning till att den är överklagad.

– Det här berör oss alla, alla vi som är här i dag. Vi är den enda "yrkesgrupp" som är helt fri att sätta peng på vad vårt arbete är värt. Ert förslag låter inte som så mycket pengar, men vi måste ta i beaktande var pengarna kommer ifrån och vad vi har i dag. Ert förslag innebär att sammanträdesarvodet för en heldag ökar med 38 procent och en halvdag med 54 procent. Vi har jättejättesvårt att acceptera det. Vårt förslag innebär också en höjning men en mindre höjning, säger Jimmy Väyrynen.

De styrandes förslag blev beslutet.

Maud Lundbäck (S), första vice ordförande i kommunfullmäktige, är ordförande i den tillfälliga beredningen som arbetat med att ta fram förslag för den framtida politiska organisationen och politikerarvodena.

Hon säger att det var länge sedan arvodena reviderades, så skedde innan det nu aktuella beslutet senast år 2005.

Hur har ni kommit fram till nuvarande lösning?

– Vi har tittat på hur ett tiotal andra kommuner i Sverige, alla med ungefär lika stor eller lite mindre folkmängd än Kalix kommun, gör i den här frågan. Det nya beslutet som vi precis tagit innebär att vi fortfarande är i botten jämfört dessa kommuner men att skillnaden är mindre än den tidigare var. Vi har också läst på, det finns en hel del utredningar om just politikers arvoden, säger Maud Lundbäck som tillägger att hon var angelägen om att hitta en överenskommelse alla partier kunde gå med på och så blev det till viss del.

Varför ligger Kalix i botten?

– Många andra kommuner gör årligen översynen och det kanske vi också borde göra, vi hade släpat efter, säger Maud Lundbäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!