Klåddan en salt tradition

I lördags dukades den upp, världens längsta klådda, en tradition av vikt under Kalixdagarna.- Flytta er bakåt två meter. Det räcker till alla, manar Anton Larsson från arrangörsgruppen.

Starten har gått och de som vill är välkommen att smaka.  Anton Larsson vädjar till gästerna "snälla, ta bara en var till att börja med". FOTO: Susanne Jansson

Starten har gått och de som vill är välkommen att smaka. Anton Larsson vädjar till gästerna "snälla, ta bara en var till att börja med". FOTO: Susanne Jansson

Foto: Susanne Jansson

KALIX2009-06-29 06:00
Ett långbord med vita dukar står redo att fyllas på Köpmangatan i Kalix. Runt bordet samlas fler och fler människor. De går närmare och närmare, så nära att Anton Larsson måste mana gästerna bakåt så att klåddan kan dukas upp.
Låda efter låda bärs in.
- I år består klåddan av
1 000 små klåddor, berättar Anton Larsson.
Där ligger de strömmingsklämmorna, mjukt tunnbröd, fisken, lök och potatis. För andra året är de hygieniskt inrullade i plastfolie.
- Vi började i fjol för att göra det mindre kladdigt, berättar festivalgeneralen Ronny Keskitalo.
På given signal börjar smaskandet och ivriga händer plockar åt sig en, ibland två eller fler av de salta rullarna.
När gästerna skingrat sig från bordet finns ännu klådda kvar.
- Ta en omgång till de som orkar. Det är nog första gången som det finns kvar, säger Anton Larsson.
Minuten efteråt är bordet tomt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om