Katharina Gustafsson har planerat för butiken länge och sedan i höstas tittat på olika lösningar. Nyligen blev det klart med lokalen som i 155 års tid var Svanbergs glas och porslin, och senare Norra trafikskolan, på Köpmannagatan.
– Jag har drömt om den lokalen, den är så fin, säger hon.
I familjens kök står nu lådor med kläder och inredning som väntar på att få flytta till butiken, men innan det blir aktuellt ska den iordningställas.
Katharina berättar att intresset för kläder och inredning hängt med länge.
– Mamma sydde mina kläder och där uppstod mitt intresse, jag sydde barbiekläder och egna kjolar. Farmor och mormor var också båda kreativa. Mitt intresse för inredning kom senare, jag hängde ofta i butiken Mitt lilla hus i Kalix, och jag tyckte om att vara hemma och inreda. Jag har alltid varit kreativ och konstnärlig.
Katharina flyttade efter gymnasiet till Stockholm, där hon jobbade som säljare innan hon återvände till Kalix. Hon renoverade lägenheten hon köpt, och senare renoverade hon och sambon huset de köpte.
Hon gick en utbildning inom inredning i Stockholm, som hon pendlade till.
– Jag hade precis fått heltidsjobb och jobbade i familjeföretaget och extra i en butik i Kalix, samtidigt som vi hade en fyraåring. Jag hade så mycket på gång att det inte fanns tid för att satsa på en butik då, säger hon.
Sin stil beskriver hon som tidlös design, hon gillar att blanda gammalt och nytt och kan söka länge för att hitta exempelvis rätt tapet.
– Vårt kök är fem år gammalt och jag älskar det fortfarande.
Hon ska, utöver att driva butiken och köra livesändningar på nätet, erbjuda inrednings- och stylingtjänster. Systerdottern Sofia Sundberg ska också jobba i butiken.
Vanliga inredningsmissar?
– Att snåla in och inte göra precis som du tänkt dig är nog det största misstaget, för då kommer du inte att vara nöjd. Att gå på trender i stället för din egen smak är också ett misstag, ditt hem ska kännas rätt för dig. Det behöver få ta tid att skapa ett hem.
På frågan hur hon vågar satsa, apropå att handeln i Kalix, mitt mellan Haparanda och Luleå, ibland beskrivs som svår, säger hon att hon går på egna preferenser.
– Det är jättemysigt med butik, ett besök ska kännas inspirerande och du ska kunna få bra hjälp.
Visionen fem år från nu?
– Jag vill att det ska gå så bra att jag kan ha anställda, fler utbildade inom inredning och fler i butiken, och förstås att jag kan ta ut lön, säger Katharina Gustafsson.
Det finns ett tiotal tomma affärslokaler på Köpmannagatan och så har det sett ut i ett antal år nu.
Birgitta Larsson, näringslivschef på Kalix kommun, säger att de har kontinuerlig dialog med handeln. De träffas en gång i månaden för att prata om utveckling och utmaningar.
– Handeln är i omstrukturering och så ser det ut i hela landet. Vi lyssnar av hur butiksinnehavarna har det och försöker erbjuda det som efterfrågas, exempelvis gemensamma aktiviteter och seminarier. De kan handla om näthandel och sociala medier, som flera butiker i Kalix jobbar med genom bland annat liveshopping. Den tekniska och digitala utvecklingen sker så snabbt att det finns ett sug efter mer kunskap, säger hon.
Hur kan ni, konkret, hjälpa till att fylla upp de tomma butikslokalerna?
– Det är privata fastighetsägare som äger lokalerna, vi har dialog med dem, men de bestämmer ju vad som ska hända där. Vi förmedlar kontakter till Kiab (kommunalt fastighetsbolag red.anm.) och privata fastighetsägare när intressenter kontaktar oss och söker lokal, säger Birgitta Larsson.