Sly och träd i spåret – slutet för dressinverksamheten

Dressinverksamheten läggs ned på grund av sly och mindre träd i och kring järnvägsspåret. ”Det är tråkigt men jag ser inga alternativ” säger Ann-Charlotte Lundkvist som drivit verksamheten i sju år.

Ann-Charlotte Lundkvist på en av dressinerna som inom kort transporteras söderut.

Ann-Charlotte Lundkvist på en av dressinerna som inom kort transporteras söderut.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2022-06-23 11:00

Ann-Charlotte Lundkvist startade dressinverksamheten som utgår från Vitvattnet i augusti 2015.

Här finns Sveriges längsta nedlagda järnväg, gamla Haparandabanan. För den som ville cykla hela sträckan är den 9,3 mil från Morjärv till Haparanda, men det var också möjligt att cykla en kortare del. Järnvägsspåret går genom Kalix, Haparanda och Övertorneå kommuner.

Hon hade ganska snart tre dressiner och året därpå utökade hon med tolv dressiner.

Verksamheten kom att utökas med café och lunchservering i gamla Stationshuset i Vitvattnet, den upphörde dock senare.

– Jag hade inte så många uthyrningar första året men under årens lopp har det sammanlagt blivit omkring 800 uthyrningar. Omkring hälften av kunderna kom från Luleå och uppåt och hälften från Luleå och söderut och utomlands. Coronan var inget problem i den här verksamheten, den kunde fortsätta som vanligt, säger Ann-Charlotte Lundkvist.

Hon berättar att hon slyröjt spåret bitvis varje år, åt båda hållen, men att hon inte har resurser att röja hela spåret där det också är mindre träd mellan rälsen. Hon har tagit in prisuppgift på arbetet och funnit att det blir för dyrt.

– Skogsstyrelsen röjde en del av järnvägen 2018 genom Gröna jobb, och de har inför årets säsong sagt att de kan röja ”i mån av tid”. Jag förstår det, men jag kan inte bedriva min verksamhet utifrån att spåret kanske blir röjt, säger hon som redan förra säsongen fick cyklisters synpunkter om sly i och kring spåret.

– Jag förstår dem, det är inte trevligt att cykla när sly sticker upp på benen och ut framför ansiktet.

Ann-Charlotte Lundkvist väntar nu på transporten, 13 dressiner är sålda till fem olika aktörer söderut.

– Det finns ett intresse för dressinverksamhet söderut. Jag frågade i en grupp på nätet där olika aktörer med dressinverksamhet samlas om vad jag kan göra apropå sly i spåret och jag fick svaret ”vi kan köpa dressinerna” från några av dem, säger hon som har flera verksamheter att jobba vidare med, från stuguthyrning intill Riipigården i Persomajärvi där hon själv bor till hantverk i trä, metall och textil samt uppdrag inom sömnad och inredning.

– Jag har verkligen ingen brist på idéer, min man brukar säga att de är för många, men det är ändå tråkigt att lägga ned dressinverksamheten, säger Ann-Charlotte Lundkvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!