Hans Hagalid och Roland Nilsson, båda från Nyborg, är kvar i Marahamn.
De berättar att ett 20-tal båtar har sjunkit och ytterligare många har varit på väg att sjunka men blivit hängande i sina förtöjningar.
– Min båt sjönk, det tog mig 20 minuter att få upp den, säger Hans Hagalid.
I hamnen i Slussen är det också aktivitet, några är där för att förvissa sig om att pumparna fungerat som de ska under natten, andra för att ösa.
En båt är strax före klockan 11.30 under vatten och Mats Öqvist som liksom hans bror Lars Öqvist är på plats för att hjälpa till att få upp den konstaterar "vi kommer att få bada".
Det är en kompis till Öqvists som äger båten, han är på väg hem från en Göteborgsresa.
– Vi ska få hit en L70 och en kranarm för att hissa upp båten. Vi behöver fästa trossar runt båten för att hissa upp den och vi måste pumpa ur den för båten knäcks om vi hissar upp den full med vatten, säger Lars Öqvist.
Stig Björnemark är även han en av de som var på plats och såg de sjunkande båtarna. Han berättar att det främst är de äldre, öppna båtarna som blivit vattenfyllda då de inte har någon självläns. En självläns är en anordning som består av ett hål som ligger högre än vattenytan, och på så sätt får vattnet att rinna ut med hjälp av gravitationen.
– Vi har båtvakter i hamnen och det är ganska stor ruljangs i hamnen just nu, så de upptäckte båtarna som sjunkit tidigt på morgonen. Det har nästan aldrig hänt förr, kanske någon enstaka gång, men detta väder var extremt. Det har kommit 100 mm och verkar vara väldigt lokalt.
Alla båtar är nu bärgade.
– Det inte är båten som tar skada av vattnet, utan att det är motorn. Det är så mycket elektronik i nyare motorer, så därför måste man se över dessa, säger han.