Kända igloosarna är på väg att lämna Kalix – för Mörön

Nu är det klart att de iögonfallande igloosarna i Kalix kommer att flyttas till Luleå. ”Det är bara att öppna dörren och erbjuda det vi har”, säger köparen Pontus Frank om investeringen som ingår i en större satsning.

Pontus Frank och Maarit Lindvall framför igloosarna.

Pontus Frank och Maarit Lindvall framför igloosarna.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2024-05-15 17:30

Nyheten i korthet

  • De fem igloosarna i Kalix kommer att flyttas till Luleå som en del av en större satsning av företaget Explore Luleå
  • Maarit Lindvall med företaget Ice and light village, som äger igloosarna, väljer att satsa fullt ut på sin resebyrå, vilket ledde till försäljningen
  • Explore Luleå planerar att utveckla sin verksamhet där igloosarna är en del i den utvecklingen

De fem iögonfallande igloosarna finns sedan fem år tillbaka vid golfbanan, intill älven i Kalix. Maarit Lindvall driver företaget Ice and light village.

– Nu har jag gjort mitt. Jag känner att jag har byggt upp en fin produkt och att det är dags att gå vidare. Jag driver en resebyrå, och jag vill nu satsa fullt ut på den verksamheten som innebär att jag ändå kommer finnas kvar i branschen, säger hon.

undefined
Igloosarna.
undefined
"Nu har jag gjort mitt, jag känner att jag har byggt upp en fin produkt och det är dags att gå vidare", säger Maarit Lindvall.

Hon berättar att det fanns tio intressenter för igloosarna, fyra blev spekulanter och Pontus Frank var en av dem.

– Det är tråkigt att igloosarna inte blir kvar i Kalix, jag jobbade hårt för att de skulle bli det. Det känns ändå bra att de hamnar hos någon som vill utveckla konceptet vidare, säger Maarit Lindvall.

Entreprenören Pontus Frank driver sedan 2016 företaget Explore Luleå i Mörön utanför Ersnäs.

– Vi har utökat verksamheten successivt. Vi har bland annat en höghöjdsbana och aktiviteter som snöskovandring, isfiske och skoterturer. Vi har sedan två år tillbaka en jätteökning med fransmän som kommer på charter varje vecka, vi har också många holländare och människor från södra Sverige som besökare, säger Pontus Frank som fortsätter:

– Nu vill vi utveckla verksamheten, som är på en gård, vidare med boende och där är igloosarna helt rätt. Vi vill behålla det småskaliga för att kunna möta gästerna på ett trevligt sätt.

Det handlar om en större satsning i Mörön, där igloosarna ska finnas i skogen, nära ängsmark och i anslutning till eldstäder.

undefined
Pontus Frank och Maarit Lindvall i en av igloosarna.
undefined
I en av igloosarna.

Investeringen i igloosarna är på 2,3 miljoner kronor, och de är en del i hela konceptet.

– Jag vill utveckla platsen med nya spännande norrskensidéer. Hela mitt driv i mitt entreprenörskap är att utveckla, att lära nytt, att skapa. Det är, för mig, det otroligt fina med att vara egen företagare. Vi har fantastiska möjligheter här med norrskenet, lugnet, naturen och en rejäl vinter som är så speciell. Det är bara att öppna dörren och erbjuda det vi har, säger han.

Igloosarna finns kvar i Kalix ännu en tid, de ska vara på plats i Mörön under augusti månad.

– Vi håller på med markarbeten där de ska stå nu och allt ska vara redo inför kommande vintersäsong, säger Pontus Frank.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!