Kalixprofilen: "Jag är en sådan där sportfanatiker"

När det vankas ett idrottsevenemang eller match av något slag i Kalix, då är han på plats – Robert Lindborg. "Jag är en sådan där sportfanatiker", säger han.

"Jag är en sådan där sportfanatiker", säger Robert Lindborg.

"Jag är en sådan där sportfanatiker", säger Robert Lindborg.

Foto: Tobias Ljung

Kalix2023-12-28 18:00

Robert Lindborg, 51, är ett känt ansikte i Kalix när det vankas idrott. Han syns ofta både på Kalix Bandys matcher och Kalix Hockeys matcher där han arbetar som funktionär.

– Jag är sådan där sportfanatiker. När jag är funktionär så brukar jag stå vid entrén, vika matchprogram och ge till publiken när de kommer. Och sedan säljer jag 50/50 lotter också. När det är bandy, brukar jag samla bollar och hjälpa till att sätta upp sargen, säger Robert Lindborg.

I arbetet som funktionär kan det ibland vara svårt att få tiden att räcka till.

– Ibland kan det vara både hockey och bandy på samma dag. Här hade förbunden behövt tänka till för att undvika att matcherna krockar.

När det inte vankas idrott så arbetar Robert till vardags med att snickra och montera produkter till ett företag som sysslar med badrumsmoduler. 

– Vi snickrar pallar, bodar och transportklossar. Sedan när vi håller på med montering så gör vi modulsystem. Det har jag gjort länge, men jag trivs bra med det, säger Lindborg.

Genom åren har det blivit många matcher för Robert då intresset för sport och i synnerhet ishockey började redan som liten pojke i femårsåldern. Han brukade gå på hockey i dåvarande Delfinens ishall i Luleå för att titta när Groko Hockey spelade match. GroKo Hockey blev senare Luleå Hockey säsongen 79/80.

Har du själv spelat hockey?

– Nej, jag har alltid tittat på, säger Lindborg.

Trots att han numera sedan länge bor i Kalix så följer han sitt Luleå Hockey antingen på tv eller på plats när det vankas hemmamatch. Det bästa med att gå på match i Luleå är atmosfären.

– Björngapet, introt. Klacken och ljudet som är inför och under matcherna, stämningen i arenan. Det är en upplevelse att vara där när Luleå spelar.

Brukar du stå i klacken?

– Nej det har jag bara gjort en gång så här långt. Men det var häftigt att stå där, säger han.

Idrotten har genom alla år gett Robert många härliga minnen, och det är svårt att välja något specifikt.

– Jag har flera. Först när Luleå Hockey gick upp i Elitserien 1984, och sedan SM-Guldet 1996. Jag var där då på Kallax när laget kom hem. Det var en upplevelse, vilket jubel. Sedan derbymötena i bandyn med all publik som var mellan Kalix och Karlsborg.

Och på frågan vad han önskar sig härnäst så är svaret givet.

– Att Luleå Hockey vinner guld igen, gärna på hemmaplan, säger Robert Lindborg.

Robert brukar jobba som funktionär på Kalix Bandys hemmamatcher här på Fomab Arena.
Robert brukar jobba som funktionär på Kalix Bandys hemmamatcher här på Fomab Arena.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!