Matematikbiennalen, som i år arrangeras av Karlstads universitet, är den största matematikkonferensen i Sverige och den riktar sig till lärare, skolledare, lärarutbildare, forskare och andra matematikintresserade från hela Sverige.
Omkring 2 500 deltagare, närmare 100 utställare och cirka 200 föreläsare medverkar.
Linnéa Utterström ska föreläsa på temat upptäcka och undersöka matematik med visuell programmering.
Föreläsningen är fullbokad.
– Nervöst men så klart jätteroligt! Jag ser fram emot att dela med mig av mina kunskaper och ta del av andras kunskaper, säger Linnéa Utterström.
Matematik har varit och är ännu det ämne i grundskolan som flest barn inte når målen i.
Programmering – som handlar om kodning, enkelt beskrivet handlar det egentligen om hur du ska göra och i vilken ordning – har varit en frivillig del i skolorna, men nu finns den med i läroplanen.
I Finland har programmering funnits i läroplanen en längre tid.
Linnéa Utterström säger att det finns stora fördelar med att arbeta med programmering i skolan:
– Dels underlättar programmering för den som har svårigheter eftersom exempelvis tallinjen kan visualiseras och undersökas, dels tycker eleverna att det är roligt och lustfyllt. Programmering ger förförståelse inom en mängd matematiska områden, främjar att upptäcka på egen hand samt utvecklar problemlösningsförmågan och jag ser goda resultat hos eleverna.
"Mitt mål är att vi ska programmera varje område" säger Linnéa Utterström, med tillägget att programmering kan användas i smått som stort, från tidiga år till högt upp i skolväsendet.
Vägen till intresset?– Jag har alltid varit nördig. Jag minns så väl när pappa kom hem med den första datorn, jag ville veta hur den fungerar och varför och så har det fortsatt. Jag vill upptäcka och undersöka, helt enkelt, säger Linnéa Utterström.