Det var tidigare i veckan vid Folk och försvars rikskonferens i Sälen som regeringen och överbefälhavaren Micael Bydén höjde tonläget och uppmanade alla svenska medborgare att rusta sig för krig.
– Vi måste förstå hur allvarligt det här läget är på riktigt och att man, ner till individnivå, mentalt förbereder sig. Titta på nyhetsrapporteringen från Ukraina och ställ er de enkla frågorna: Om det här händer här, har jag då saker på plats? Vad ska jag göra? Ju fler som har tänkt, funderat och förberett sig, desto starkare är vårt samhälle, sa Bydén i TV4:s nyhetsmorgon.
Uppmaningen väcker blandade känslor hos Kalixborna.
– Man känner lite rädsla. Man vet att det är krig i Ukraina, men det är svårt att tänka sig att det ska bli krig här, säger Antonia Svärd.
Även Bengt-Arne Johansson är inne på samma spår.
– Det låter allvarligt. Det hela är svårt att föreställa sig. Jag tror inte riktigt alla förstår för vi har ju aldrig riktigt varit med om det, vi har ju inte varit med i ett krig på 200 år.
Tapani Tervo däremot har en annan uppfattning.
– Jag tänker att det är ett spel för galleriet, för man vet inte verkligheten. Jag har stuga två mil från ryska gränsen, de kommer inte hit. Det är bara att skrämma upp folk i onödan, säger han.
Och uttalandet har även fått kritik av Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson Morgan Johansson som i en intervju med Aktuellt menar på att uttalandet skrämmer människor, det här skriver SVT.
– Jag förstår att många blir rädda när tonläget skruvas upp så här. Man borde ha varit tydligare i sin kommunikation och tänkt över hur man formulerar sig. Ord har betydelse, säger Johansson.
Om kriget blir ett faktum är de Kalixbor vi har talat med dåligt rustade i dagsläget.
– Det kan bli bättre. Jag har ett litet barn hemma och måste då tänka två steg till. Jag har ett stormkök men man måste nog se över det hela lite grann, säger Antonia Svärd.
– Man överlever väl ett tag utan el. Vatten kan man precis få tag på via egen brunn. Vi har ingen egen mat eller så, så det är nog bara att försöka hålla sig vid liv, säger Bengt-Arne Johansson.
Tapani Tervo menar på att om man ska bunkra så är kunskap minst lika viktigt för att överleva.
– Jag har inte bunkrat eller rustat någonting. Sen spelar det ingen roll om du satsar, har du inte kunskapen för att rädda dig själv så hjälper det inte, säger han.