Kalixlöjrom är, som många vid det här laget känner till, den första svenska produkten som fått EUs starkaste ursprungsmärkning.
Det betyder, mycket kortfattat, att produkten bevisligen har fått sin prägel av området där den "vuxit fram" och havets röda guld är i gott sällskap av andra delikatesser som parmaskinka och parmesanost.
Årets löjfiske går i dagarna mot sitt slut, och det passade Kalixföretagarna på att uppmärksamma med en löjromsfest i gallerian.
- Jag tycker att vi ska sträcka på oss och vara stolta över att vara Kalixbor, över att vi har den här fantastiska produkten, säger Åsa Andersson-Ulvede, centrumledare för Kalixföretagarna som också var en av dem som gick runt bland Kalixborna och bjöd på snittar med Kalixlöjrom.
Stolt Kalixbo
Malin Burman var på plats med dottern Tove Burman.
- Jag tycker att det är ett mycket bra initiativ att bjuda in oss Kalixbor och verkligen uppmärksamma den fina produkt som vi har här och som sprids så långt. Som Kalixbo är jag stolt över att Kalixlöjrom och det är väl roligt att kungligheterna och Nobelmiddagarna har just Kalixlöjrom på bordet, säger Malin Burman som på grund av allergier inte har Kalixlöjrom hemma så ofta men gärna äter den när tillfälle ges.
Läs mer om löjromsfesten, och andra arrangemang kopplade till Kalix mat- och miljövecka, i måndagens NSD.