Kalix står modell för halländsk barnavård

Elva representanter från landstinget i Halland besökte barn- och ungdomsmottagningen (bum) i Kalix i går. - Vi ville se hur de job-bar här eftersom de löser problem effektivare än alla andra, säger Dan Andersson, verksamhetschef, barn- och ungdomsmedicin i Halmstad.

Kristina Strömbäck, verksamhetschef vid bum i Kalix och tre av representanterna från landstinget i Halland: Niklas Liljeroth, avdelningschef barn- och ungdomsmedicin sluten vård, Dan Andersson, verksamhetschef barn- och ungdomsmedicin, och Gun Harplinger, verksamhetschef barnhabilitering.         FOTO: Karolina Strömbäck Horney

Kristina Strömbäck, verksamhetschef vid bum i Kalix och tre av representanterna från landstinget i Halland: Niklas Liljeroth, avdelningschef barn- och ungdomsmedicin sluten vård, Dan Andersson, verksamhetschef barn- och ungdomsmedicin, och Gun Harplinger, verksamhetschef barnhabilitering. FOTO: Karolina Strömbäck Horney

Foto: Karolina Strömbäck Horney

KALIX2009-01-14 06:00
Anledningen till besöket är att det finns en idé i Halmstad om att skapa ett nytt barnsjukhus och planen är att jobba efter Kalix modell.
- Här har vi samordnat alla tre avdelningar inom barn- och ungdomsvård under ett och samma tak. På de flesta andra platser
i Sverige är dessa avdelningar helt skilda, säger Kristina Strömbäck, verksamhetschef för barn- och ungdomsmottagningen i Kalix.
Tre avdelningar samsas
I Kalix finns de tre avdelningarna barnmedicin, barnhabilitering och barnpsykiatri på samma avdelning i samma lokaler.
Man har också samma budget och en verksamhetschef för alla tre avdelningarna.
Inom de tre avdelningarna finns elva olika yrkesgrupper och enligt Kristina Strömbäck gör närheten det lätt att få in den kompetens som behövs
- Vi jobbar utifrån ett helhetsperspektiv och bildar team för att kunna lösa det enskilda barnets problem. Det traditionella sättet är att patienter remitteras och skickas vidare mellan läkare. Men här tar vi in varandra för att hitta orsaker på problemen, säger Strömbäck.
Billigare
Genom att verksamheten delar på lokalerna - har gemensam reception, teknisk apparatur och personal - blir det också ekonomiskt billigare.
Kalix har arbetat efter denna typ av metod sedan 1994.
Liknande organisationer finns i Mariestad och
i Växjö, men de är relativt nystartade.
- Det vi har lärt oss i Kalix är att de arbetar på ett nytt sätt gent-emot barn, när de jobbar med att lösa barnens problem är alla delar lika viktiga, säger Dan Andersson.
Vill skapa nytt hus
I Halmstad vill man samlokalisera och samverka kring tre verksamheter inom barn- och ungdomsvård. Idén är att skapa ett nytt hus där operation, psykiatri, medicin och öppenvård är samlade.
- Om det går bra kan det vara klart 2013. Vi ska också hälsa på i Växjö där de har haft en samverkan mellan slutenvård för barnpsykiatri och barnmedicin i ett år. I Halmstad ska vi sedan leda arbetet med att plocka fram ritningar och fundera kring en organisation för arbetet, säger Dan Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om