Kalix sjukhus prisas för strokevård

Kalix sjukhus får pris för strokevård i toppklass. Det är tredje året på raken som sjukhuset får priset.

Eva Olofsson (strokesjuksköterska), Agneta Granström (utvecklingssjuksköterska strokeenheten), Jeanette Asplund (undersköterska), Hannele Hjelm (Koordinator från Riksstroke), Maria Ribom (fysioterapeut).

Eva Olofsson (strokesjuksköterska), Agneta Granström (utvecklingssjuksköterska strokeenheten), Jeanette Asplund (undersköterska), Hannele Hjelm (Koordinator från Riksstroke), Maria Ribom (fysioterapeut).

Foto: Pressbild

Kalix2019-09-23 10:39

Riksstroke, som delar ut hedersomnämnelsen, är ett nationellt register som ska säkerställa kvalitén på strokevården i landet. Främst tittar de på hur väl sjukhusen uppfyller de mål som finns för strokevården.

– Det handlar om vad vi gör med patienterna. Vilka läkemedel och behandlingar de får och vilka bedömningar som vi gör, säger strokesjuksköterskan Eva Olofsson.

När man fått en stroke är det viktigt att man får vård snabbt, och att sjukvårdspersonalen har rätt kompetens, något som Kalix sjukhus varit bra på, enligt Riksstroke.

– Tack vare att vi har alla yrkesgrupperna i teamet kan vi se till att patienten får bra vård genom hela vårdkedjan. Det börjar med akutsjukvården och går via vård på vår strokeenhet till rehabilitering efteråt, säger hon.

Stroke är ett samlingsnamn för hjärninfarkt (blodpropp i hjärnan) och hjärnblödning. Det är cirka 85 procent som får hjärninfarkt och omkring 15 procent som får hjärnblödning. Stroke är en av våra största folksjukdomar. I Sverige får cirka 25 000 personer stroke varje år, en person var 20:e minut. Medelåldern för insjuknande i stroke är 75 år, men hela 20 procent är under 65 år. Stroke är den sjukdom som kräver flest vårddagar inom den somatiska (kroppsliga) sjukvården och beräknas kosta samhället 18 miljarder kronor per år (i enlighet med Riksstroke). Internationellt sett är stroke den största orsaken till invaliditet och den tredje största orsaken till död. Ungefär 80 miljoner människor i världen lever med konsekvenserna efter stroke, för att inte tala om de cirka 250 miljoner nära familjemedlemmar som på olika sätt påverkas av stroke. Stroke är således ett globalt hälsoproblem.

Källa: Strokeförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om